Bez mięsa według Indii

Polacy z natury swojej są narodem, który mięsa nie odrzuci, jednak coraz więcej osób świadomie – z przyczyn zdrowotnych, ideologicznych – przechodzi na weganizm lub wegetarianizm. Zmieniając dietę, szuka się nie tylko odpowiednich przepisów, ale i produktów, które mogą zastąpić mięso. Prym wiedzie tu soczewica. Czy można podać ją w egzotyczny sposób? Przykładem może być indyjskie danie dal z soczewicą, które przypadnie do gustu fanom tej kuchni.

Królowa soczewica po indyjsku

Soczewica to dobre źródło białka –100 g produktu ma bowiem 9 g białka, a do tego jest składnikiem łatwym w przygotowaniu, który dobrze smakuje z innymi produktami. Występuje w trzech odmianach: żółtej, czerwonej i zielonej. Spośród nich najszybciej gotuje się czerwona.

Indyjski dal jest potrawą przygotowywaną z roślin strączkowych, jeżeli jest się na diecie bezmięsnej – lub po prostu chce się spróbować Indii bez konieczności przygotowywania mięsa – to warto skusić się na jego przyrządzenie i cieszyć pożywnym, aromatycznym daniem z dalekiego Orientu.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały batat (300 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki przyprawy curry, szczypta chili
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 125 ml mleka kokosowego lub śmietany 18% do zup i sosów
  • 750 ml bulionu warzywnego lub osolonej wody

Wykonanie

Przygotować warzywa: czerwoną cebulę, batata i paprykę pokroić w kostkę, czosnek i imbir zetrzeć na małej tarce.
Na dużej patelni (28 cm) rozgrzać olej i chwilę podsmażyć cebulę, następnie dodać batata oraz paprykę i podsmażyć mieszając ok. 5 min. Pod koniec dodać czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy.
Soczewicę przepłukać na sitku i dodać na patelnię, wymieszać. Wlać bulion lub wodę, zagotować. Gotować 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Dodać mleko kokosowe, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Dal podawać z białym ryżem, posypać świeżą kolendrą.