Wszyscy kochamy słodkości. Zaś jednym z najsłodszych ciast jest niewątpliwie słynna Kubanka – obdarzona charakterystycznym, śmietankowo-kakaowym aromatem. Jak zrobić najlepszą jej wersję?
Ciasto Kubanka – składniki
Ciasto Kubanka składa się z ciemniejszego biszkoptu, kremu i jasnej masy, oraz płynnych składników do nasączenia ciasta. Co trzeba przygotować do poszczególnych warstw?
Biszkopt:
- 4 jajka;
- pół szklanki cukru;
- półtora opakowania budyniu czekoladowego;
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- łyżka mąki pszennej.
Krem:
- 20 dag masła;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 3 łyżki mąki pszennej;
- 3 łyżki cukru;
- 2 żółtka;
- 2 szklanki mleka;
- 3 łyżki kremu typu nutella.
Masa:
- śmietanka 30 proc. (500 mililitrów);
- 2 łyżeczki żelatyny;
- 4 łyżki cukru pudru.
Nasączenie:
- łyżka wódki zmieszana z połową szklanki wody.
Do przekładania przydadzą się: herbatniki zwykłe i kakaowe (po 20 sztuk), powidła, a dodatkowo – kilka kostek gorzkiej czekolady.
Ciasto Kubanka – jak zrobić biszkopt?
Białka ubijamy na pianę i powoli dodajemy, po łyżce, cały cukier, cały czas miksując. Później dodajemy kolejno żółtka, również miksując. Budyń, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy i wlewamy do standardowej blachy o wymiarach 23/35 cm, nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około pół godziny.
Ciasto Kubanka – jak zrobić masę-krem?
Szklankę budyniu gotujemy z cukrem. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką. Wlewamy tę mieszankę do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Po kilku minutach, gdy krem zgęstnieje, przelewamy go do miski i nakrywamy folią spożywczą. Studzimy przez kilka godzin. Następnie ucieramy masło z zimnym już kremem, na jednorodną masę. Dodajemy po łyżce krem typu nutella, cały czas miksując. W ten sposób otrzymujemy całą masę budyniową.
Ciasto Kubanka – jak je wykonać?
Biszkopt nasączamy roztworem wody i wódki. Następnie wykładamy na niego warstwę masy budyniowej, wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników posmarowanych powidłami. Na to nakładamy kolejną warstwę kremu, a na nią – warstwę herbatników kakaowych.
Z kolei żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Mieszamy cukier-puder ze śmietanką, mieszamy do uzyskania gęstego kremu i wlewamy do niego schłodzoną żelatynę. Następnie całość miksujemy i nakładamy na warstwę herbatników kakaowych, oraz wyrównujemy ją. Górę posypujemy startą gorzką czekoladą. W ten sposób uzyskujemy wielowarstwowe, puszyste i słodkie ciasto. Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. Smacznego!