Ciasto Mega Czekoladowe

Na specjalne okazje i do porannej kawy

Czekolada, kto za nią nie przepada? Ciasto czekoladowe to już chyba klasyka gatunku- brownie, blok czekoladowy, murzynek i wiele innych. Czekolada to nie tylko pyszny deser, ale też skarbnica wielu wartościowych składników! Ziarna kakaowca, z których uzyskujemy kakao, to cenne źródło magnezu, a przede wszystkim, dopaminy, czyli tzw. hormonu szczęścia. Niezdrowe w czekoladowych wyrobach są cukier i nienasycone tłuszcze, nie kakao. Jednak od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę na mały cukrowy cheat- meal.
Poniższy przepis na ciasto mega czekoladowe, powinien zachwycić wszystkich- wymagających gości, dzieci, czy twoją teściową- klasyka zawsze się sprawdza.

Składniki

  • niecałe dwie szklanki mąki ( najlepiej sprawdzi się mąka tortowa)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( 200g)
  • 5 jajek M
  • 250 g cukru
  • 250g masła
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • polewa czekoladowa ( opcjonalnie)

Wykonanie:
Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki, w tym przesianą mąkę. Przygotuj rondelek, podgrzej w nim mleko z masłem, nie doprowadzając do wrzenia, tak aby tylko rozpuścić masło. Wymieszaj dokładnie i zdejmij rondelek z palnika. Następnie, dodaj do mieszaniny pokruszoną gorzką czekoladę, łącząc wszystkie składniki. Ważna jest zawartość kakao w czekoladzie, to właśnie ono daje aromat całemu deserowi, im więcej tym lepiej, zawsze można dodać więcej cukru. Z mleka masła i czekolady powinna powstać jednolity płyn, pozostaw go do ostygnięcia. W tym czasie zacznij ubijać pianę z jajek i cukru. Wsyp cukier do wysokiej miski i wbij do środka jajka. Cukier, według uznania, możesz zamienić na jego zdrowsze alternatywy- stewię, erytrol, miód, czy cukier trzcinowy. Ubijaj jajka z cukrem mikserem na wysokich obrotach , aż do powstania ,,jajecznego puchu”- cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Do uzyskanej pianki, stopniowo wlewaj ostudzoną czekoladę, mikser ustaw na najniższe obroty- w ten sposób masa nie straci na puszystości. Na sam koniec połącz masę z suchymi składnikami, mieszając delikatnie łyżką bądź trzepaczką ( nie mikserem!).

Przygotuj formę do pieczenia, wysmaruj ją dokładnie tłuszczem i obsyp bułką tartą (zamiast tego można wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia). Ciasto wstaw do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, najlepiej ustaw piekarnik na pieczenie góra-dół. Ciasto powinno być gotowe po ok. 45-50 minutach. Aby ciasto nie opadło, kiedy już włączysz piekarnik, uchyl najpierw lekko drzwiczki pieca, aby ciasto przyzwyczaiło się do niższej temperatury. Ciasto można wyjąć po około 10 minutach. Z udekorowaniem ciasta polewą czekoladową musisz poczekać do ostygnięcia wypieku- polewa może się zwarzyć. Polewę możesz kupić jako półprodukt( saszetka z proszkiem) albo wykonać samemu- nie ma tu żadnej wielkiej filozofii,, wystarczy masło mleko i twoja ulubiona czekolada- może być mleczna, biała gorzka. Składniki należy roztopić w kąpieli wodnej. I tu znowu- ciasto nie może być gorące!
Proste? Proste! To do dzieła .