Co jeść przy wysokim cholesterolu?

Podwyższony cholesterol nie pojawia się w nekrologach, ale według Światowej Organizacji Zdrowia w kardiologii jest przyczyną przedwczesnego zgonu w 23% przypadków. Podwyższony cholesterol zabija około 300 000 osób rocznie w samej Federacji Rosyjskiej. Wśród innych czynników związanych ze śmiertelną patologią serca hipercholesterolemia zajmuje drugie miejsce po nadciśnieniu tętniczym.

Podczas gdy 8 na 10 obywateli w Stanach Zjednoczonych zna poziom cholesterolu we krwi, w Rosji tylko 1 na 20 Rosjan posiada ważne informacje na temat swojego zdrowia. Poziom lipoprotein przekracza normę u co drugiej osoby.

Prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego we krwi zdrowego człowieka nie powinien przekraczać 5,5 mmol/l.
U pacjentów z kardiopatologiami i zaburzeniami metabolicznymi dolna granica wynosi 0,5 mmol/l.

Dobry i zły cholesterol

W organizmie człowieka cholesterol może być zarówno najlepszym przyjacielem, jak i najgorszym wrogiem zdrowia. Rzecz w tym, że po bliższym przyjrzeniu się, jego związki z apolipoproteinami okazują się być całkiem różne od siebie. Wszystkie nazywane są “lipoproteinami”, ale ich “dobra” część ma wysoką gęstość, a ich “zła” część niską gęstość.

To właśnie lipoproteiny o niskiej gęstości, niczym tłuszcz w rurach kanalizacyjnych, odkładają się na ścianach naczyń krwionośnych, by w pewnym momencie spowodować ich niedrożność.
Te o dużej gęstości służą jako naturalna przeciwwaga dla tych “złych”. Dobrze się rozpuszczają i są łatwo wydalane bez szkody dla układu krwionośnego człowieka.
Najkorzystniejszy stosunek “dobrych” do “złych” lipoprotein jest wtedy, gdy te ostatnie nie przekraczają 80% cholesterolu całkowitego.

Czynnikami wyzwalającymi skoki lipoprotein o niskiej gęstości są:

  • niezdrowa dieta;
  • nieprawidłowości w funkcjonowaniu wątroby;
  • palenie;
  • otyłość, cukrzyca i inne zaburzenia metaboliczne;
  • niektóre choroby nerek itp.

W przypadku rozpoznania hipercholesterolemii, w zależności od poziomu i rodzaju lipoprotein, lekarz może zaproponować kompleksową terapię obejmującą:

  • specjalną dietę;
  • zwiększona aktywność fizyczna;
  • stosowanie leków;
  • zaprzestanie palenia;
  • ograniczanie alkoholu;
  • kontrola masy ciała;
  • kontrola poziomu cholesterolu.

Sprawdź również: Dieta dla osób z cukrzycą.

Dieta profilaktyczna dla normalizacji cholesterolu

Specjalna dieta może “okiełznać” lipoproteiny o dużej gęstości i poprawić profil cholesterolu. Prawidłowo zorganizowana dieta, z rozsądnym menu, pomoże zmniejszyć ryzyko miażdżycy i kardiopatologii oraz przedłużyć życie.

Ograniczając spożycie tłuszczów zwierzęcych, można obniżyć poziom “złych” lipoprotein o 10% lub więcej.

  • Ogranicz spożycie produktów zwierzęcych zawierających nasycone kwasy tłuszczowe;
  • zmniejszyć spożycie produktów roślinnych zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6;
  • Zwiększenie udziału w diecie wielonienasyconych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3;
  • Zrezygnuj z tłuszczów trans (margaryna, smarowidła itp.);
  • Nałożyć “tabu” na spożywanie żywności przetworzonej i półproduktów, dań typu fast food zawierających “ukryte” tłuszcze nasycone i trans.
  • Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła maksymalne dzienne spożycie cholesterolu na poziomie 300 mg.

Ponieważ około 80% cholesterolu jest syntetyzowane przez organizm człowieka, w menu diety należy ograniczyć “szybkie” węglowodany rafinowane, których źródłami są:

  • cukier rafinowany;
  • fruktoza;
  • mąka bielona itp.

Aby zapobiec skokom lipoproteiny o niskiej gęstości, zalecamy włączenie do swojej diety większej ilości źródeł pokarmowych “powolnych” węglowodanów:

  • warzywa;
  • całe ziarna;
  • wodorosty;
  • jarzyny strączkowe;
  • zieleniny;
  • nasiona;
  • orzechy.

Fitosterole (nazywane również fitosterolami) są ważnym elementem diety leczniczej i profilaktycznej, zapobiegającej skokom cholesterolu. Te alkohole steroidowe występują w roślinach tworzących florę lądową, a także w algach morskich. Wykazano, że fitosterole zapobiegają miażdżycy. Wpływają na wchłanianie tłuszczu w organizmie człowieka, utrudniając jego wchłanianie, co korzystnie wpływa na poziom lipoprotein.

Najlepsze źródła fitosteroli w diecie to:

  • sezam;
  • kukurydza;
  • olej z rokitnika;
  • cytryny;
  • groszek;
  • fasolki;
  • fig;
  • pomidory;
  • pomarańcze.

Przed przyjęciem suplementów należy skonsultować się z lekarzem.

Nie zapomnij o wodzie

Wysoki poziom cholesterolu jest sygnałem dla organizmu, by bronić się przed odwodnieniem. W normalnych poziomach lipoproteina zapobiega przechodzeniu wody przez błony komórkowe. Innymi słowy, przepuszczalność krwi jest mocno zaburzona. Lipoproteiny są substancją niezbędną dla komórki, a ich nadmiar świadczy o braku wody.

Bez wody budowa komórek nie byłaby możliwa, to właśnie woda nadaje kształt lepkim warstwom i łączy elementy węglowodanowe. Jeśli w organizmie jest za mało wody, odwodniona błona traci tę zdolność. W codziennym życiu nawet nie wypicie szklanki wody przed posiłkiem już wpłynie na stan komórek organizmu.

Jelita potrzebują również wody do rozkładania białek na aminokwasy i przetwarzania pokarmu. Bez wody wątroba nie może produkować niezbędnych składników i eliminować ich z organizmu.

Jeśli nie ma wystarczającej ilości wody, cholesterol pomaga zapobiec odwodnieniu komórki poprzez zatkanie światła błony. Jeśli odwodnienie stało się przewlekłe, wątroba będzie produkować lipoproteiny w zwiększonym tempie, aby chronić komórki. Sprawiają one, że ściany komórkowe, które w normalnych warunkach pozwalają na swobodny przepływ płynów, stają się nieprzepuszczalne.

Należy spożywać odpowiednią ilość wody, aby zapobiec odkładaniu się tłuszczu w komórkach. Można też stosować wodę mineralną na wysoki cholesterol, ale lepiej skonsultować się ze specjalistami. Szklankę wody należy przyjąć 30 minut przed posiłkiem. Zapewni prawidłowe trawienie i nasyci komórki płynami, zanim zderzą się z krwią. Regularne przyjmowanie wody pozwoli:

  • pozbyć się nadmiaru cholesterolu;
  • aby wspomóc proces trawienia;
  • pozbyć się zbędnych kilogramów;
  • aby poprawić stan swojej skóry;
  • normalizuje stan naczyń krwionośnych i serca;
  • oczyścić ciało.

Dieta antycholesterolowa bez przesady

Walka z tłuszczem nie powinna być całkowicie absurdalna. Cholesterol jest materiałem budulcowym błon komórkowych, a życie bez niego nie jest możliwe. Dlatego niebezpieczne są nie tylko wysokie, ale i niskie poziomy lipoprotein.

Nie można wykluczyć ze swojej diety absolutnie wszystkich tłustych potraw. Trzeba tylko słusznie się wśród nich poruszać, tworząc zdrowe, zbilansowane menu.

  • Dzienna racja pokarmowa dla płci silniejszej powinna zawierać 75-90 g tłuszczów.
  • Kobiety powinny spożywać 60-65g tłuszczu dziennie.
  • Większość tłuszczu powinna składać się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ważny jest również stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie. Należy wzbogacać żywność zawierającą wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są bardzo pomocne. Są to:

  • sardynki, makrele i inne dziko złowione ryby morskie;
  • migdały, orzechy włoskie i inne orzechy;
  • nasiona lnu, nasiona chia, pestki dyni;
  • awokado;
  • bazylia;
  • brokuły itp.

Badania amerykańskich naukowców zarekomendowały tradycyjny model diety śródziemnomorskiej jako optymalny sposób odżywiania w profilaktyce kardiopatologii. Choć nie obniża drastycznie cholesterolu. Ale dzięki wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie bogatej w owoce morza, pełne ziarna, rośliny strączkowe, zieleninę liściastą i warzywa, stosunek lipoprotein zmienia się w kierunku zwiększonego udziału “dobrych”.

Dodaj komentarz