Cydr z jabłek – co to jest i jak zrobić?

Cydr dla większości ludzi, jest to jabłkowy napój alkoholowy, i jest to prawda, gdyż cydr to napój alkoholowy wykonany z przefermentowanego soku jabłkowego. Nie jest to natomiast piwo, ani wino jabłkowe. Cydr bywa gazowany i niegazowany.

Cydr a wino jabłkowe – jakie są różnice?

Cydr różni się od wina jabłkowego przede wszystkim zawartością alkoholu. Dodatkowo cydr nie ma dodatku cukru przed fermentacją, tak jak ma to miejsce podczas wytwarzania wina. Inną cechą cydru jest fakt, że zawiera w sobie mniej kalorii niż wino, nawet do 10 kalorii mniej w 100 mililitrach niż wino.

Jak wykonać cydr?

Samo wykonanie cydru jabłkowego nie jest trudne, jednak wymaga bardzo dużo czasu, zanim fermentacja dobiegnie końca.

Co będzie potrzebne?

Składniki do przygotowania cydru wyglądają następująco: 15 kilogramów jabłek, specjalistyczne drożdże oraz pożywka dla drożdży.

Proces przygotowania cydru

Zanim przejdziemy do opisu procedury przygotowania cydru zwrócę uwagę na dobór jabłek. Najlepszy cydr wyjdzie, jeśli dobierzemy około 40% kwaśnych oraz 60% słodkich jabłek. Jabłka należy pokroić w skórkach i wycisnąć sok w sokowirówce. Do balonu do wina wlewamy sok, dodajemy drożdże i pożywkę dla drożdży. Sama fermentacja powinna zachodzić w temperaturze od 20 do 24 stopni Celsjusza oraz trwać około dwa tygodnie. Trzymamy cydr tak długo, aż fermentacja sama się zatrzyma. Po tym czasie przelewamy płyn znad osadu i pozostawiamy na około dwa do trzech tygodni w chłodnym miejscu, aby odpoczął. Po tym czasie możemy przelewać cydr do butelek i spożywać. Nie musimy leżakować dalej butelek z cydrem.

Zalety przygotowania cydru we własnym zakresie

Każdy, kto podczas czytania tego tekstu pomyślał o tym, że łatwiej jest kupić cydr w sklepie musi pamiętać, że własne wytworzenie cydru wiąże się z dwoma pozytywnymi aspektami. Po pierwsze, nauczysz się wytwarzać cydr w domu, co może być ciekawym i interesującym zajęciem, a po drugie poznasz smak cydru przygotowanego w domu. Dodatkowo własnoręcznie przygotowany cydr daje Ci pewność jego składu, więc wiesz co pijesz. Zachęcamy do przygotowania cydru w domu przynajmniej raz, a następnie zdecydowanie czy warto przygotowywać cydr we własnym zakresie, czy może lepiej zakupić zapas ze sklepu. Ze swojej strony mogę tylko przekazać, że własny cydr może podlegać wielu kreatywnym modyfikacjom, które mogą spowodować poznanie nowych smaków, dlatego polecam własną produkcję cydru. Miłej degustacji.