Czy w restauracji powinna być chłodziarka do wina?

Na świecie wyraźnie wzrasta tempo spożycia wina, a trend ten nie omija także Polski. Coraz więcej ludzi docenia połączenie jedzenia z winem, a nie tylko picie go bez żadnych dodatków. Dzisiaj trudno sobie wyobrazić restauracje bez karty win – od zwykłych lokali po te najbardziej ekskluzywne, gastronomia wyraźnie się zmieniła, a wino stało się integralną częścią większej liczby posiłków. Zauważalnym efektem jest eksponowanie wina w lokalach.

Jak znaleźć odpowiednią winiarkę?

Na wybór winiarki dla gastronomii, który najlepiej uzupełni ekspozycję na wino, wpływa kilka czynników, w tym wielkość przestrzeni i lokalizacja. Rozmiar chłodziarki do wina jest jednym z czynników decydujących o tym, który system chłodzenia najlepiej utrzyma optymalne warunki. Właściciele restauracji muszą także oceniać metraż sześcienny w porównaniu z powierzchnią kwadratową, ponieważ kubatura przestrzeni jest właściwym pomiarem, jeśli chodzi o chłodzenie powietrza – w porównaniu z powierzchnią.

Niezwykle istotną kwestią jest wilgotność powietrza. Jeśli ta utrzymuje się na poziomie powyżej 70% będzie sprzyjać rozwojowi pleśni, natomiast poniżej 50% często dochodzi do pękania korków. Standardowe systemy chłodzenia usuwają wilgoć z powietrza, ale nie dodają jej z powrotem. Winiarki wolnostojące z wbudowanym nawilżaczem są konieczne regulowania poziomu wilgotności.

Na co jeszcze zwrócić uwagę eksponując wino w restauracji?

Wino jest niezwykłym napojem o czym może świadczyć fakt, że na proces starzenia się mogą wpływać wibracje. Tętniąca życiem restauracja to świetny znak dla biznesu, ale ze względu na wrażliwość wina, lepiej jest ustawić winiarkę w spokojniejszym miejscu. Winiarka do restauracji nie może być urządzeniem przypadkowym, a zakup powinien być poprzedzony szczegółowym researchem tak, aby znaleźć najbardziej optymalne rozwiązanie. Oprócz solidnego systemu chłodzenia, hermetyczne środowisko jest niezbędne do ochrony kolekcji przed nieprzyjaznym klimatem, który może uszkodzić wino. Nie wolno zapominać o takich aspektach jak paroizolacja, która skutecznie chroni przed wilgocią. Równie ważne są drzwi chłodziarki. Dzięki odpowiednim uszczelkom łatwiej jest utrzymać prawidłowe warunki, a samo chłodzenie będzie korzystnie wypływać na wino.

Podsumowanie

Dla większości restauracji zakup winiarki może być ogromną inwestycją. W praktyce, jednak jest to bardzo dobre rozwiązanie i na pewno lepsze niż pozostawianie otwartych butelek na półkach. Takie warunki nie wpływają korzystnie na wino i jego smak.

Artykuł powstał na podstawie https://piwniczkanawina.pl/winiarki/winiarki-dla-horeca/.