Domowy krem do smarowania

Na sklepowych półkach można znaleźć wiele kremów czekoladowych do smarowania. Niektóre z nich mają w sobie również krem z orzechów czy mleczny, zapakowane są w ładne, kolorowe etykiety, by przyciągnąć wzrok, ale to nie jest w stanie zakryć składu, który najczęściej jest bardzo daleki od idealnego. Co można wówczas zrobić? Skusić się na przygotowanie własnej, domowej wersji – taki na przykład krem z awokado banana i kakao będzie zdrową alternatywą dla sklepowych kremów czekoladowych i odpowiednim substytutem również w dzieci złaknionych słodyczy.

Zdrowy krem do smarowania

Nie ma wątpliwości, że kromka chleba, naleśnik czy gofr posmarowany słodkim, czekoladowym kremem smakuje i poprawia humor, jednak rośnie świadomość społeczna i coraz więcej osób zwraca uwagę na skład takich kremów. A ten pełen jest cukru i niedobrych tłuszczy, nie niesie przy tym nic odżywczego lub naprawdę niewiele.

Jeżeli chce się zadbać, by także krem do smarowania niósł ze spożyciem dostarczenie składników odżywczych, warto przygotować go ze składników, które mają w sobie witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. Przykładem jest właśnie krem z awokado banana i kakao, które dobrze współgrają z orzechami, pestkami dyni, ziarnami słonecznika i których połączenie samo w sobie jest już słodkie.

Awokado dostarcza kwasy omega-3 i omega-6. Banan zawiera w sobie dopaminę, która pozytywnie wpływa na nastrój i poprawia pamięć. Kakao zaś to źródło witaminy E – nazywanej witaminą młodości. A to tylko pojedyncze właściwości każdego z tych składników.

Składniki:

  • ½ dojrzałego awokado
  • 1 mały dojrzały banan
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika

Przygotowanie

Awokado i banana obrać. Umieścić w kielichu blendera wraz z pestkami dyni i nasionami słonecznika.
Zmiksować całość na gładki krem.
Do powstałej masy małymi porcjami dodać kakao, sprawdzając, czy krem jest wystarczająco czekoladowy.
Dosłodzić miodem, jeżeli jest taka potrzeba.

Krem przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie przez 48 godzin.