Filet z kurczaka na parze z ryżem i warzywami

Zdrowe i szybkie danie dla całej rodziny nie wymaga użycia drogich produktów. Wystarczy filety z kurczaka, ryż i warzywa. Dowiedz się, jak zrobić filet z kurczaka na parze z ryżem i warzywami.

Potrzebne Ci będą składniki: ( Porcja przeznaczona dla 3-4 osób ).

  • 2 piersi z kurczaka. W zależności od ilości porcji, jaką planujesz zrobić możesz kupić większą lub średnią pierś.
  • Warzywa: brokuły, 2-3 marchewki, duża papryka. Jeśli preferujesz inne warzywa, możesz zmienić przepis i zamiast brokułów zaopatrzyć się w cukinię, bakłażana, a nawet pomidory w puszce, które nadadzą potrawie charakterystycznego, wyrazistego smaku.
  • Przyprawy do mięsa: sól ( może być morska), pieprz lub pieprz kolorowy, papryka słodka lub ostra, zioła prowansalskie, oregano i bazylia.
  •  Ryż.
  • Olej. A także jeśli lubisz, przygotuj oliwę z oliwek i sos sojowy.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa myjemy pod bieżącą, zimną wodą. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Marchew obieramy.
  2. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. Paprykę kroimy w kostkę średniej wielkości, natomiast marchewki w talarki.
  3. Pierś z kurczaka należy umyć i oczyścić z włókien. Następnie surowe mięso kroimy na plastry.
  4. Kurczaka nacieramy starannie przyprawami. Możesz także zmodyfikować nieco przepis i po natarciu kurczaka przyprawami, zamarynować. Marynowanie podbija smak mięsa. Dzięki temu jest ono wyrazistsze w smaku, bardziej aromatyczne i soczyste. Do marynowania możemy użyć też odrobiny oliwy z oliwek.
  5. Nastawiamy garnek do gotowania na parze i umieszczamy w nim kurczaka. Gotujemy je do miękkości.
  6. Do drugiego garnka do gotowania na parze wkładamy marchewkę i gotujemy. Na trzy minuty przed końcem gotowania dorzucamy brokuły.
  7. Gotujemy też ryż al dente.
  8. Po ugotowaniu ryżu, dodajemy do niego pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy.
  9. Ugotowane mięso z kurczaka kroimy w sporą kostkę, lub trochę mniejszą, wedle upodobania.
  10. Do ryżu z warzywami dodajemy pokrojone mięso i również delikatnie mieszamy.

Całość możemy skropić odrobiną oliwy z oliwek oraz sosem sojowym, jeśli ktoś lubi. Danie to podajemy na głębokich lub półgłębokich talerzach, ozdabiając listkami świeżej bazylii. Do kurczaka na parze z warzywami doskonale pasuje kieliszek białego wina gronowego, ale nie powinno ono być zbyt słodkie. Filet z kurczaka na parze z ryżem i warzywami możemy także posypać pestkami prażonego słonecznika, co nie tylko efektownie wygląda, ale poprawia też walory smakowe. Ten prosty i szybki przepis na danie obiadowe sprawdzi się również w przypadku osób, które z powodów zdrowotnych muszą przebywać na diecie.

Dodaj komentarz