Focaccia nadziewana mozzarellą

Kuchnia włoska jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Ogrom naturalnych składników oraz lokalne specjały takie jak różnorodne sery, oliwa z oliwek czy długodojrzewające wędliny cieszą się uznaniem milionów smakoszy z całego świata. Słynne są także włoskie wina i nie ma chyba osoby, która choć raz nie chciała zasmakować we włoskim stylu życia. Chociaż wielu z nas kojarzy Włochy jako ojczyznę pizzy i spaghetti warto wspomnieć o wielu innych potrawach, które spożywa się w tym kraju. Jedną z takich potraw jest focaccia, która doczekała się wielu rozmaitych wersji smakowych i sposobów przyrządzania, często zależnych od regionu. Focaccię zamówić można w wielu restauracjach specjalizujących się w kuchni prosto z Półwyspu Apenińskiego. Możemy ją przygotować samodzielnie w domu i będzie równie pyszna jak ta zjedzona we Włoszech. Przepis jest bardzo łatwy i nie wymaga użycia drogich lub trudno dostępnych składników.

Składniki

Aby przyrządzić focaccię potrzebne nam będą następujące składniki:

  • drożdże (30 g świeżych albo 15 g suchych),
  • 325 ml letniej wody,
  • szczypta cukru,
  • pół kg mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • 125 g mozzarelli,
  • łyżka tymianku lub oregano (można też wykorzystać zioła prowansalskie),
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki stopionego masła.

Przygotowanie

Przygotowanie focacci zaczynamy od włożenia do miski drożdży i szczypty cukru. Wlewamy także 120 ml letniej wody, dokładnie mieszamy (do połączenia składników) i odstawiamy na dziesięć minut.
Do innej miski przesiewamy mąkę i sól, dorzucamy drożdże, oliwę i wlewamy wodę (ilość według uznania ale ważne, żeby ciasto było zwarte). Powstałe ciasto wykładamy na blat lub stolnicę, oprószamy mąką i wyrabiamy przez około osiem do dziesięciu minut (do chwili gdy uzyskamy gładkie ciasto). Ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na półtorej godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie (gdy ciasto podwoi swoją objętość) wykładamy je na blat i przez krótką chwilę wyrabiamy po czym rozciągamy na średnicę około 30 centymetrów. Natłuszczamy oliwą blachę do pieczenia i wykładamy na niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny aby ciasto wyrosło.
Po upływie czasu odkrywamy ciasto i robimy w nim kilka dołków. Drobno pokrojony czosnek mieszamy z masłem i rozprowadzamy na cieście. Wierzch ciasta posypujemy ziołami. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez kwadrans. Następnie wyjmujemy, układamy na cieście mozzarellę i pieczemy około dziesięciu minut (aż ser się roztopi). Focaccia jest gotowa. Smacznego!