Gofry smaczne jak z budki!

Nie ma chyba nikogo, kto nie próbował słynnych gofrów z budki. Dla wielu z nas gofry to synonim przysmaku z dzieciństwa, do którego chętnie wracamy co jakiś czas. Dzięki temu, że w sprzedaży mamy dostępne gofrownice, które zrobią dla nas gofry smaczne jak z budki nad morzem czy w górach to możemy się na chwilę przenieść do beztroskich momentów z naszych młodych lat. Gofry można jeść na wiele sposobów. Najbardziej klasyczny jest sam cukier puder lub bita śmietana z cukrową posypką i owocami.Deser ten jest lubiany właściwie przez wszystkich: zarówno dzieci, jak i dorośli nie odmawiają tej przyjemności jaką są gofry na wakacjach!

Porcja dla: 2-4 osób

Trudność wykonania: łatwy

Czas wykonania: 30-40 minut

Składniki

  • 1-2 jajka
  • 1 szklanka* mleka lub napoju roślinnego
  • ¼ szklanki oleju
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • Szczypta soli do smaku

Opcjonalnie:

  • Bita śmietana do dekoracji
  • Posypka owocowa lub czekoladowa
  • Mieszanka świeżych owoców (np. borówki, maliny lub jeżyny)

*Standardowa pojemność szklanki to 250 ml

Jajka roztrzepać trzepaczką w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać olej, wymieszać tak, by w miarę dokładnie połączył się z jajkami. W sklepach można dostać świetne trzepaczki, które w środku drucików mają jeszcze dodatkową drucianą kulkę. Ułatwia ona wymieszanie suchych i mokrych składników z przepisu.

Delikatnie mieszając dosypać mąki i resztę suchych dodatków. Cynamon będzie idealnie uzupełniał się z naszą codzienną kawą czy na przykład bitą śmietaną. Opcjonalnie można dodać również kardamonu. Całość mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Gofrownicę naszykować wcześniej, na kilka minut przed pieczeniem gofrów. Do nakładania ciasta idealnie sprawdzi się mała łyżka wazówka, która nabiera nam za każdym razem taką samą ilość ciasta do gofrownicy. Dzięki dodatkowi sody lub proszku do pieczenia gofry dość szybko rosną pod wpływem temperatury w gofrownicy. Po nalaniu ciasta, gofry smażymy tak długo, aż nabiorą złocistego koloru. Możemy oczywiście podawać je jako ledwo podpieczone, ale też można gofry nieco dłużej podpiec i w ten sposób uzyskamy apetycznie chrupiącą skórkę.

Dodatki, z jakimi najlepiej smakuje gofer to świeże owoce i bita śmietana. Możemy też oczywiście kupić inne dodatki, takie jak syropy owocowe, czekoladowe. W sklepach ponadto są dostępne świetne dekoracje cukrowe, które możemy użyć do udekorowania naszego wypieku. Takie dekorowanie gofrów to frajda i dla nas i dzieci, które z całą pewnością wyczarują niesamowite dekoracje na swoim deserze!

Smacznego!