Jak dobrać kieliszki do wina?

Odpowiednie kieliszki do wina spełniają nie tylko funkcję dekoracyjną. Kształt naczynia ma szczególne znaczenie, zwłaszcza gdy chodzi o czerwone wino. Jakimi zasadami należy się kierować przy wyborze kieliszków i na co zwrócić szczególną uwagę?

Jak dobrać kieliszki do wina? Ogólne zasady:

Przede wszystkim należy wybierać kieliszki z przezroczystego szkła. Dzięki temu napój wewnątrz kieliszka jest widoczny i łatwiej można ocenić jego mętność. Ponadto, jednobarwne szkło lepiej prezentuje się na stole niż kolorowe. Powinniśmy też wybierać kieliszki, które nie będą wykonane z grubego szkła. Cieńsze szkło pozwala lepiej ogrzać kieliszek dłońmi. Ma to ogromne znaczenie przy delektowaniu się czerwonym winem, które ogrzewane uwalnia aromatyczny bukiet. Do białego, różowego, musującego oraz deserowego wina wybieramy węższe kieliszki na wysokiej nóżce. Tutaj nie ma znaczenia ocieplanie, a chodzi o to aby maksymalnie ograniczyć kontakt dłoni z kieliszkiem. Kieliszek do białego wina podczas picia trzymamy za nóżkę. Kolejną istotną kwestią jest pojemność. Wina nigdy nie nalewamy jednak po same brzegi naczynia. Przyjmuje się, że napój powinien zajmować nieco ponad połowę objętości kieliszka.

Kieliszki do czerwonego wina:

Jak już było powiedziane powyżej, kieliszki do czerwonego wina muszą być dosyć pękate. Taki kieliszek ujmujemy dłońmi i ogrzewamy naczynie. Do czerwonego wina najlepsze są duże kieliszki z czasza w kształcie tulipana. Natomiast jeśli chodzi o czerwone i bardzo ciężkie wino, wybieramy kieliszki bardziej smukłe, z pękatą czaszą, ale zwężane ku górze. Lekkie, czerwone wino wymaga użycia kieliszka dużego i pękatego. Będą to tak zwane kieliszki typu burgund, również o czaszy przypominającej tulipana. Czerwonym winem napełniamy kieliszek w proporcjach ⅓ . Istnieje także technika nalewania, która uwzględnia wiek podawanego wina. Według tych zasad młode wino nalewamy do ⅔ lub do połowy kieliszka, wino średnio dojrzałe do maksymalnie ¼ wysokości kieliszka, zaś wina dojrzałe i ciężkie do 1/7 wysokości szkła. Przy winach musujących powinniśmy utrzymać zasadę nalewania wina do ⅘ wysokości szkła.

Wino białe i musujące:

Szukając odpowiedzi na pytanie, jak dobrać kieliszki do wina pamiętajmy, że istnieje kilka rodzajów kieliszków do białego wina. Podział ten wygląda następująco:

  1. Do białego wina stołowego wybieramy smukłe kieliszki, wyposażone w długą nóżkę o czaszy delikatnie rozchylającej krawędzie ku górze.
  2. Wąskie kieliszki w kształcie tulipana będą odpowiednie do młodego, wysublimowanego i delikatnego białego wina.
  3. Wino o dosyć dużej złożoności, niepospolite i aromatyczne nalewamy do kieliszka, którego dolna część czaszy jest dosyć rozszerzona, ale nie aż tak mocno, jak w przypadku wina czerwonego. Górne krawędzie czaszy powinny być natomiast lekko zwężone. Takie kieliszki są idealne do postawienia na stole podczas uroczystego obiadu, kiedy dania stanowią delikatne pieczone mięso w białym sosie, szparagi lub młode ziemniaki. Wówczas białe wino o bogatszym smaku będzie doskonałym uzupełnieniem wykwintnego obiadu.
  4. Do różowego wina potrzebujemy dosyć niskich kieliszków o krótkiej czaszy, a także nóżce. Taki kieliszek nie jest zbyt wąski ani też pękaty. Do lekkiego różowego wina zastosujmy kieliszki o mniejszej pojemności niż do białego lub czerwonego wina. Natomiast kieliszki smukłe, zamykające się ku górze, o charakterystycznym kształcie tulipana będą odpowiednie do aromatycznego różowego wina.
  5. Wino musujące i oryginalny szampan wymagają przemyślanej oprawy. Do wina musującego, które nie jest szampanem używamy wąskich kieliszków na długich i smukłych nóżkach. Prawdziwy szampan może być podawany w szkle, które jest przeznaczone tylko i wyłącznie do tego typu trunku. Żadnego innego alkoholu poza szampanem nie podajemy w pucharkach, szampankach, czarkach czy flutach. Taki kieliszek posiada okrągłą, dużą czaszę i niewysoką nóżkę. Podawanie wina musującego w takim naczyniu jest w przez niektórych uważane za nieeleganckie.

Wybór odpowiedniego szkła dopasowanego do rodzaju wina, świadczy o znajomości savoir-vivre’u. Dobrze dobrane kieliszki pięknie się prezentują i wydobywają z trunków to co najlepsze.