Klasyfikacja i podział win.

Jak właściwie dokonać podziału win?

Sprawa prawidłowej segregacji win, czyli tzw. klasyfikacji, jest dość specyficzna i zagmatwana. Zależy generalnie od tego, jakie cechy napoju, czyli tzw. wyróżniki klasyfikacyjne, zostaną wzięte pod lupę podczas przeprowadzania klasyfikacji. Jeśli chodzi o najczęściej stosowane wyróżniki, wina możemy rozróżniać w oparciu o ich składniki. Mianowicie:
Alkohol etylowy czyli czysty spirytus, w winach pojawia się w stężeniu od około 9 do nawet 18% całej objętości napoju winnego. Aby nieco ułatwić postrzeganie takiej proporcji, można ułatwiając podać że na 100 litrów gotowego wyrobu, alkohol stanowi od 9 do 18 litrów. Ale nie oznacza to wcale, że nie ma win o zawartości powyżej 18%. Owszem są, tzw. wina wzmocnione, w których zawartość alkoholu etylowego przekracza górny limit standardowych win.
Ekstrakt ogólny jest to całkowita ilość nielotnych składników wina. Jest to jednostka którą wyraża się w gramach na każdy jeden litr napoju winnego, inaczej wina. Ekstrakt ten składa się z cukrów oraz tzw. ekstraktu bezcukrowego.
Kwasy organiczne czyli kwas cytrynowy, jabłkowy, octowy i inne,
Składniki mineralne około 2 gramy na każdy litr wina a także substancje białkowe, barwnikowe, aromatyczne. Dodatkowym składnikiem są również witaminy, głownie witamina C, której ogromne pokłady znajdują się np. w czarnej porzeczce czy dzikiej róży. No i oczywiście woda.

Uśredniony skład chemiczny różnego rodzaju win

Typ win; Alkohol % objętościowo Ekstrakt ogólny Cukier Ekstrakt bezcukrowy (co najmniej) Kwasowość ogólna Kwasowość lotna (Wina białe i czerwone)
w gramach na 1l wina:

Wino wytrawne (białe i czerwone) 10 – 12 15 – 25 0 – 10 15 6,5 – 7,5 1,4 1,8
Wino półwytrawne (białe i czerwone) 10 – 13 40 – 60 20 – 40 20 6,5 – 7,5 1,4 1,8
Wino półsłodkie (białe i czerwone) 12 – 14 65-85 45 – 50 20 6,5 – 8,0 1,4 1,8
Wino o słodkim smaku (białe i czerwone) 13 – 15 125 – 145 100 – 120 24 6,5 – 9,0 1,4 1,8
Wino ziołowe 13 – 15 135 – 155 110 – 130 24 6,5 – 9,0 1,8
Wino wzmocnione, czerwone, słodkie 20 165 – 175 140 – 150 24 6,5 – 9,0 – 1,8
pinot noir wino pinot noir cabernet sauvignon

Kolor wina

Białe, o barwie od jasnożółtej, barwie zmierzającej aż do barwy brązowej.
czerwone – o kolorze od jasnoczerwonego do ciemnowiśniowego z odcieniem fioletowym,
różowe (np. porzeczkowe wino z czerwonych porzeczek).

Zawartość alkoholu

W zależności od “mocy” czyli zawartości alkoholu, rozróżnia się następujące typy win:

lekkie – to wina o niewielkiej zawartości alkoholu, raczej nieprzekraczającej 10%,
średniej mocy – czyli takie w których zawartość etanolu to od 10 – 14%
mocne – wina o zawartości alkoholy do 18%
wzmocnione lub alkoholizowane – czyli wina z dodatkową porcją spirytusu, trochę lub znacznie przekraczające 18%.

Podział ze względu na ilość cukru

W zależności od ww parametru, wina dzieli się na:

wytrawne – o zawartości cukru do 1,5%,
półwytrawne – o zawartości cukru od 2 do 4%,
półsłodkie – o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%,
słodkie – zawierają do 8 do 16% cukru.

 

Sposób konsumpcji

W zależności od sposobu konsumpcji, rozróżnia się:

stołowe – spożywane podczas jedzenia posiłków. Należą do nich wina słodkie, półsłodkie i wytrawne.
deserowe – spożywane przy okazji delektowania się ciastami lub deserami. Są to wina półsłodkie i słodkie.
likierowe – Są to tzw. ciężki, mocne i bardzo słodkie wina, a więc szczególnie pełne w smaku.

 

Wina o specjalnych właściwościach

wina musujące – wina o znacznej zawartości dwutlenku węgla, wina te często zwane szampanem.
wina gazowane – o sztucznie dostarczonym dwutlenku węgla.
wina ziołowe – zaprawiane wyciągiem z ziół
wina lecznicze – zawierające pewno preparaty lecznicze .

Rodzaj surowca

Ze względu na surowiec, rozróżniamy:

wina jednoowocowe – wina, których składnikiem owocowym jest jeden konkretny owoc
wina z owoców suszonych – np. rodzynkowe,
wina wieloowocowe – wina posiadające w repertuarze kilka rodzajów owoców a przez to mieszaninę smaków.

Rozróżniamy jeszcze kilka rodzajów win – mamy wino białe, wino o kolorze czerwonym, wino różowe itd. Również cena jest mocno zróżnicowana. Istnieją wina bardzo drogie, na które mogą sobie pozwolić tylko mocno zamożni ludzie. Polacy wybierają raczej stosunkowo tańsze wina, a najpopularniejszym jest amarena. Typy win wytrawnych są często pijane do posiłków, do obiadów.

Aby dobrze poznać specyfikę win, należy też poznać pewne definicje

piont noir – czerwone szczepy winorośli, często są one wykorzystywane w przemyśle winiarskim. Pochodzą one przede wszystkim z francuskiej Burgundii.
cabernet sauvignon – jeden z najbardziej znanych szczepów winorośli, wykorzystywanych do produkcji czerwonych win. Uprawiana jest w praktycznie każdym mieście w których uprawiane są winnice.
wina wytrawne – wina często towarzyszące wszelakim posiłkom, polecane na grilla, charakteryzujące się kwaskowatym smakiem i zawartością alkoholu.
porto – wzmacniane wino hiszpańskie, które jest produkowane z winorośli zebranych na dole rzeki Douro.

Jak widać podział win jest bardzo zróżnicowany, m.in. przez wzgląd na kolor. Wśród smakoszy wina, znajdą się degustatorzy różnych win o różnych kolorach. Jedni uwielbiają czerwone, inni białe. Wybierz się w “podróż z winem” – degustacja wina, historie winiarskie, wiele atrakcji – nie zwlekaj i sprawdź ofertę!

Do WIN bardzo często dobieramy przeróżne przekąski – od różnego gatunku serów, po wędliny, sałatki. Nie ma tu wyraźnej granicy, która to określa. Wszystko zależy od nastroju, od przyzwyczajeń kulinarnych i innych czynników.
Wino od zawsze postrzegano jako wyjątkowy trunek, który zawiera w sobie szereg informacji, ze względu na obszerną klasyfikację czy cały proces produkcji.
Wino od zawsze gościło na naszych stołach i nic nie zwiastuje szybkiej zmiany. Wino spożywamy w momentach radosnych, szczęśliwych, podczas świąt czy uroczystości rodzinnych. Wznosimy nim toasty, przy okazji różnych okoliczności, jubileuszy czy przeróżnych osobistych sukcesów. Wino musujące, szampan jest przecież napojem którym witamy każdy Nowy Rok. To przecież stuknięcie się kieliszkami szampana, ma zagwarantować dobry rok. To przy szampanie życzymy sobie wszelakiej pomyślności. Oczywiście trudno nie wspomnieć o winach, które winami są tylko z nazwy. Mowa tu o ulubionych napojach tych mniej zamożnych obywateli. Mowa o winach z dolnych półek sklepowych. Nie jest to jednak temat, który należy w tym miejscu poruszać. Jest to dość drażliwy temat.
Podsumowując. Dobrze, że w każdym kraju znajdują się ludzie, którzy dzięki swojej pasji, dzięki poświęceniu, dzięki swoim zaangażowaniu, zakładają winnice. To z tych winnic powstają wina o których była mowa wcześniej. To dzięki tym ludziom, na naszych stołach pojawiają się coraz to nowsze, coraz bardziej rozpoznawalne wina. Możemy być wdzięczni, gdyż obiad nigdy nie smakowałby równie dobrze niż wtedy, gdy towarzyszy mu wytrawne wino.