Kulinarne tajemnice Peru.

Bogactwo kuchni peruwiańskiej zaprasza nas do spróbowania niepowtarzalnych dań. Wyszukane składniki, przepyszna kawa, a zarazem szokujące dla kuchni europejskiej rozwiązania.

Jakie ciekawostki o Peru kryją smaki kraju Inków?

1. Narodowy trunek peruwiańskiej krainy to…?

Najbardziej popularnym koktajlem wywodzącym się z Peru jest pisco sour. Trunek powstał na skutek eksperymentu pewnego baristy z połączenia gorzkiego likieru przypominającego smak brandy, soku z cytryny lub limonki i białek kurzych jaj. Co ciekawe, nazywany jest koktajlem, o który toczy się wojna z narodem chilijskim, który przypisuje sobie pierwszeństwo w powstaniu owego drinka. Po której stronie leży prawda? Ciężko powiedzieć, chociaż sama nazwa alkoholu Pisco pochodzi od nazwy miasta, znajdującego się w Peru.

2. Pionier w produkcji kawy organicznej.

Chociaż kawa do Peru przybyła stosunkowo późno, bo w XIX w., to kraj znajduje się w ścisłej czołówce największych producentów kawy na świecie. Warto zaznaczyć, że ze wszystkich plantacji, które znajdują się na terenie Peru, certyfikaty ekologiczne posiadają plantacje liczące łącznie aż 140 tys. ha. Certyfikaty poświadczają, że producent nie używa żadnych chemikaliów ani nawozów sztucznych w produkcji kawy. Dzięki temu kawa pochodząca z Peru ma niepowtarzalny smak i zaskoczy aromatem niejednego smakosza.

3. Najdziwniejsza potrawa peruwiańska?

Trudno w to uwierzyć, ale jest nią świnka morska. Dla nas futrzany pupil, dla mieszkańców Peru składnik tradycyjnego posiłku o nazwie Cuy. Mięso świnki jest chude, bogate w cholesterol i bardzo łatwo je nabyć, więc dlatego jest takie popularne. Co ciekawe, na cześć świnki morskiej w Peru odbywa się barwne święto, podczas którego zwierzęta występują w roli modeli. Zostają przyodziane w kostiumy, robione są im zdjęcia z różnego rodzaju atrybutami. Niestety na sam koniec hucznej fiesty świnki morskie lądują na talerzu gości i ich właścicieli. Kucharze prześcigają się w najlepszym przygotowaniu potraw.
Szacuje się, że rocznie w Peru spożywanych jest aż 65 mln świnek morskich.