Kurczak w sosie pietruszkowym

Kurczak to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych mięs jakie przygotowujemy. Jest smaczny, łatwy w przygotowaniu oraz lekkostrawny. To wszystko wpływa na to, że tak często gości na naszym stole. Można przygotować go na wiele różnych sposobów. Idealnie komponuje się z wszelakimi dodatkami. Poniżej znajdziecie przepis na przepysznego kurczaka w sosie pietruszkowym, który jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Kurczak w sosie pietruszkowym

Składniki:

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • pęczek pietruszki
  • sól/pieprz
  • mleko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Fileta dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Jeżeli jest taka potrzeba to odkrawamy błonki. Następnie przecinamy go wzdłuż, tak aby powstały dwa cieńsze kawałki. Kawałki kurczaka dajemy do miseczki, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawę do kurczaka. Dokładnie mieszamy mięso, aby połączyło się z przyprawą. Miskę zakrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę ( może być dłużej). Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i osmażamy mięso z obu stron ( około 1 minuty z każdej strony). Następnie dolewamy troszkę wody, aby obsmażone wcześniej mięso jeszcze poddusić. Najlepiej patelnię przykryć przykrywką. W osobnym garnku przygotowujemy sos pietruszkowy. Na małym ogniu podgrzewamy trochę wody i mleka. Dodajemy do tego pokrojoną drobno pietruszkę. Wszystko zagęszczamy mąką i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy do kurczaka i wszystko razem chwilkę dusimy.

Kurczaka w sosie pietruszkowym możemy podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszą. Jako uzupełnienie dania świetnie sprawdzą się zarówno surówki jak i gotowany bukiet warzyw. Można go serwować zarówno na obiad jak również na kolację. Jest to danie lekkostrawne, dlatego można je serwować osobą z trudnościami trawiennymi jak również dbającymi o linię. Ponadto to bardzo proste danie, z którego przygotowaniem poradzą sobie nawet amatorzy kulinarni. Smacznego