Łosoś pieczony w marynacie miodowo musztardowej

Łosoś to zdecydowanie król wśród ryb. Pieczony, smażony lub gotowany na parze będzie idealnie komponował się większością dodatków, które zdecydujemy się podać razem z rybą. Danie to idealnie będzie się komponować z warzywami lub sałatką rodem z kuchni śródziemnomorskiej. Sam dodatek dietetyczny w postaci łososia na przykład z brokułami idealnie wzbogaca dietę potrzebne aminokwasy i mikroelementy. Oczywiście Nie należy przesadzać z ilością, gdyż łosoś to ryba z dość tłusta i wysokokaloryczna. Jednak jako uzupełnienie zbilansowanej diety jest idealną propozycją dla miłośników morskich przygód.

Trudność przygotowania: łatwa

Czas przygotowania: 30-45 min

Porcja dla: 2 osób

Składniki

  • 2 średnie filety z łososia (bez skóry)
  • 400g mieszanki warzyw (mrożona lub świeże – wedle uznania)
  • 200g groszku zielonego (może być mrożony)
  • 4-5 różyczek brokułu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy (mieszanki) do ryb lub wybrane przez nas zioła
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1,5 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • Bazylia (świeża)
  • 1 cytryna
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Na początek należy przygotować małej miseczce marynatę do filetu z łososia.wystarczy wymieszać jedną łyżkę oleju, dwie łyżki sosu sojowego, musztardę i wybrane zioła lub gotową mieszankę przypraw do ryb, w jedną całość. Oczywiście jeśli chcemy mieć mniej słoną marynatę możemy pominąć przyprawę i sól. dobrze komponuje się również w tej marynacie odrobina miodu, która równoważy słoność potrawy. tak przygotowaną marynatę odstawiamy na chwilę na bok

Łosoś pieczony w marynacie miodowo musztardowej to potrawa, którą można przygotować zarówno w piekarniku jak i na patelni. Jednak to to jest skupimy się na wersji w piekarniku. piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przez ten czas możemy przygotować filet i naczynie żaroodporne. Filet z łososia polewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Ryba powinna odstać chwilę tak by przejść smakiem przypraw, musztardy i sosu sojowego.

Oczywiście w międzyczasie przygotowujemy mieszankę warzyw. Najlepiej w tym daniu komponują się warzywa gotowane na parze. Dlatego też wybraną mieszankę, brokuły i groszek zielony Możemy nawet przygotować nawet w przysłowiowym durszlaku z małymi oczkami. Nie musimy od razu kupować sprzętu, który jest drogi i generuje kolejne koszty. Wystarczy do tego garnek, do którego durszlak wejdzie do połowy wysokości i w ten sposób para będzie mogła uchodzić przez otwory naczyniu. warzywa gotujemy do momentu aż będą miękkie i będą łatwo się rozdzielamy pod naciskiem widelca.

Zamarynowany filet wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kolejne 25 minut maksymalnie. w ten sposób ryba będzie soczysta i nie spieczona. Oczywiście zależy to od nas jak bardzo upieczoną chcemy mieć rybę. Im dłużej będziemy trzymać łososia w piekarniku tym bardziej chrupiąca i treściwa będzie nasze potrawa. jako dodatek zamiast warzyw możemy też również podać młode ziemniaczki sosem typu tzatziki.

Smacznego!