Kawa brazylijska i kubańska uchodzą za jedne z najlepszych na świecie. W dużej mierze opierają się one na arabice, ale i mogą być one mieszane z robustą. W takich ziarnach kawy można się naprawdę zakochać. Jak jednak wybrać te, które naprawdę przypadną nam idealnie do gustu?
Jak wybierać ziarna kawy?
Palona kawa to dla wielu osób absolutnie niezbędny element kuchennego wyposażenia. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez espresso lub dużej czarnej kawy przygotowanej w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim wybór idealnych ziaren. Od czego warto zacząć poszukiwania?
1. Liczy się oczywiście świeżość kawy, warto więc na początek ustalić, ile takich kaw robisz dziennie/tygodniowo. Jeśli nie pijesz ich aż tak dużo, a wśród pozostałych domowników nie ma kolejnych admiratorów kawy, warto kupować mniejsze opakowania niż te kilogramowe. Im kawa jest dłużej otwarta, tym bardziej traci swoją świeżość, a co za tym idzie — kolejne właściwości.
2. Zastanów się, czy lubisz delikatny smak kawy i niską kwasowość, czy bardziej wyraziste aromaty.
3. Jeśli jesteś w stanie powiedzieć, czy bardziej interesują cię nuty czekolady, orzechów czy też cytrusów, będzie ci łatwiej selekcjonować kolejne mieszanki. Na przykład ta kawa ziarnista z Brazylii daje aromaty czekoladowo-orzechowe, ale cytrusów czy brązowego cukru już tam nie wyczujesz.
Kawa ziarnista — co ma wpływ na jej właściwości?
Poszukując optymalnych mieszkanek kawowych, warto orientować się, co ma ich finalny smak wpływ. Z jakiegoś powodu bowiem kawa ziarnista z Kuby różni się od tej w Brazylii czy Peru, ponadto z tej samej Kuby pochodzić mogą zupełnie różne mieszanki aromatów. Kluczowe elementy, które mają wpływ na właściwości kawy, to:
- klimat i warunki glebowe: wpływają one na roślinność, a więc także na rozwój kawowców i smak ziaren.
- warianty rośliny kawowca: Istnieje wiele różnych odmian kawowca i nie każdy można uprawiać w każdym regionie; na przykład bourbon często rośnie w Ameryce Środkowej, a typica i gesha z kolei w Ameryce Południowej.
- tradycje uprawy i przetwarzania, metody zbioru i przetwarzania mogą wpływać na smak i aromat kawy.
- charakterystyka smakowa: kraj pochodzenia może wpływać na smak i aromat; kawy z Etiopii wyróżnia żywa kwasowość i kwiatowy aromat, te z Brazylii wypełniają nuty orzechowe i czekoladowe.
Z pewnością warto także podczas zakupów sprawdzić, czy konkretni producenci legitymują się certyfikatami sprawiedliwego handlu, a same ziarna produkowane zgodnie z zasadami zrównoważonej uprawy.
Kawa — Brazylia czy Kuba?
Brazylia i Kuba to jedni z najpopularniejszych producentów ziaren kawy. Bardzo często to właśnie między mieszankami pochodzącymi z tych dwóch krajów dokonujemy wyboru, choć kraje Afryki także mają swoich zwolenników jeśli chodzi o ulubione mieszkanki kawowe.
Jeśli jednak pytanie brzmi Brazylia czy Kuba, to warto zdać sobie sprawę, że różnią się one co najmniej w kilku kluczowych aspektach:
- smakiem i aromatem: kawy z Kuby często charakteryzują się bogatym smakiem o średniej kwasowości, nutami czekolady, przypraw oraz owoców cytrusowych, z kolei mieszanki z Brazylii są często łagodniejsze w smaku, o niskiej do średniej kwasowości, z nutami orzechów, kakao, karmelu i słodyczy.
- klimatem i warunkami uprawy: na Kubie kawę często uprawia się na wyższych wysokościach (choć nie jest to reguła), co może wpływać na jej charakterystykę smakową i aromatyczną, brazylijska kawa uprawiana jest zarówno na niższych, jak i wyższych terenach, a w związku z tym odmiany tutaj powstające są między sobą bardziej zróżnicowane pod względem smaku i aromatu.
- typem ziaren: kubańska kawa w dużej mierze opiera się na ziarnach arabiki, brazylijska znana jest zarówno z arabiki, jak i robusty.