W dzisiejszych czasach ludzie bardzo lubią imprezować w domu lub poza domem. Zarówno w gronie najbliższej rodziny i przyjaciół lub po prostu wśród obcych. Jest coś czego nie może zabraknąć na takich imprezach. Chodzi tutaj przede wszystkim o przekąski jak i alkohol. Jeśli mowa o tym drugim to na spotkaniach towarzyskich możemy spotkać przede wszystkim wódkę, piwo, wino, likiery oraz whisky Jednak inni przygotowują także różnego rodzaju nalewki. Można je przygotowywać z różnych owoców, ale czy z warzyw lub pestek też? Oczywiście. Może powstać między innymi nalewka z pestek dyni.
Jaki jest przepis na nalewkę
Dynia to bardzo popularne warzywo. Wykorzystywana jest do zrobienia ciasta, zupy typu krem i innych. Jeśli chodzi o składniki potrzebne do przygotowania nalewki z dyni, to są to między innymi:
- 2,5 kg miąższu z dyni
- 2,5 l wódki
- 0,5 l wody
- 1 kg cukru
- 1 łyżeczka goździków
- kawałek świeżego imbiru
Gdy już mamy wszystkie składniki przygotowane to możemy przystąpić do robienia pysznej nalewki z dyni. Ma ona intensywny kolor, chociaż mało wyrazisty smak. Na początku obierz skórkę dyni, usuń rdzeń i pokrój w kostkę 1 cm. Do słoika włożyć goździki i cienko pokrojony imbir, a następnie włożyć kostki dyni. Wlej wódkę, szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe, chłodne miejsce. Po 30 dniach zrób syrop z cukrem i wrzącą wodą. Na koniec po ostudzeniu wlej go do słoika z dynią i ponownie zamknij na tydzień. Nalewkę można odfiltrować w ciągu 7 dni, ale wcześniej musimy wycisnąć z dyni jak najwięcej soku. Możemy to zrobić za pomocą sokowirówki. Jeśli środek cynowy zostanie przesiany przez gazę lub bibułę filtracyjną, otrzymamy klarowny płyn. Po rozlaniu preparat należy przechowywać minimum 6 miesięcy przed spożyciem.
Podobnie jest z pestkami dyni. Trzeba zamiast miąższu zalać pestki, które wcześniej były uprażone na patelni. Nalewki najlepiej smakują schłodzone i jak poleżą kilka miesięcy. Wszystko przejdzie czy to pestkami czy miąższem z dyni. Jak widać ze wszystkiego da się zrobić nalewki. W internecie jest bardzo dużo przepisów zarówno na nie jak i na likiery.