Nalewka żurawinowa – przepis

Nalewka – wstęp

Nalewka, to alkoholowy wyciąg owoców, korzeni, kwiatów czy ziół. Sporządzane są poprzez zalanie wszystkich składników alkoholem w celu wydobycia i utrwalenia smaku, a także aromatu. Nalewki mogą być słodzone miodem lub syropem cukrowym. Poniżej, przedstawię prosty przepis na nalewkę żurawinową.

Nalewka żurawinowa – właściwości i przepis

Żurawina, wpływa bardzo korzystnie na stan naszego organizmu. Najczęściej wykorzystywana jest przy leczeniu infekcji dróg moczowych. Posiada właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Pomaga na wiele dolegliwości, a także zawiera związki wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne, czyli takie, dzięki którym organizm wolniej się starzeje. Żurawina wykazuje także działania przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Zawiera duże ilości witamin: witaminy A, E, a także C czy B. Posiada także antocyjany, czyli naturalne barwniki, które działają ochronnie na naczynia krwionośne. W owocach żurawiny znajdziemy pokaźne ilości błonnika, karotenu, a także minerałów, takich jak: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo czy sód. Właściwości lecznicze żurawiny są znane od bardzo dawnych lat, dlatego warto sporządzać z niej pyszne, pełne właściwości nalewki.

Do prostego przepisu potrzebujemy zaledwie kilku składników:

  • 1kg żurawin; 1l wódki (45%);
  • 100ml spirytusu;
  • 1l wody źródlanej;
  • 800g cukru;
  • 4 suszone śliwki.

Gdy posiadamy wszystkie potrzebne składniki, możemy przejść do prostego przygotowania nalewki. Na samym początku należy opłukać, osuszyć i rozgnieść żurawinę. Śliwki również myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Łączymy owoce i wkładamy do gąsiora czy też dużego słoja, zalewamy wódką, przykrywamy grubą gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy tygodnie. Następnie zlewamy nalewkę, wyciskając owoce przez flanelową ściereczkę. Zagotowujemy wodę z cukrem i mieszamy, do momentu, aż się rozpuści. Zdejmujemy powstałą pianę. Gorący syrop należy połączyć ze spirytusem, dodać nalewkę i wszystko wymieszać. Znowu przykrywamy gazą i odstawiamy na dobę. Powstałą nalewkę przelewamy przez papierowy filtr do kawy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 4-5 miesięcy.

Podsumowanie

Nalewki możemy spożywać nie tylko dla czystej przyjemności, ale również dla zdrowia. Żurawina posiada wiele wspaniałych i cennych właściwości. Napój działa także rozgrzewająco, także sprawdzi się również podczas przeziębienia czy choroby. Nalewkę szczególnie warto posiadać w okresie jesienno-zimowym.