Naturalny kwas chlebowy

Czym jest kwas chlebowy?

Kwas chlebowy zarówno w Polsce, jak i w innych krajach słowiańskich znany jest od wielu setek lat. To prostota produkcji oraz ogólny dostęp do niezbędnych składników w dużej mierze decydowały o jego popularności. Nie można tu również zapomnieć o wyjątkowości jego smaku i szczególnych właściwościach. Chodzi tu przede wszystkim o jego dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Kwas chlebowy można uznać za naturalny probiotyk posiadający w swoim składzie pałeczki kwasu chlebowego. Sprawia to, że wpływa on pozytywnie na nasz układ pokarmowy, oraz co ważne, wspomaga trawienie i wzmacnia florę bakteryjną w jelitach. Kwas chlebowy to nieoceniony wzmacniacz odporności naszego organizmu.

Dodatkową pozytywną cechą kwasu chlebowego jest stanowcza pomoc w poprawie przemiany materii, a dzięki witaminom B i E odpowiednio nawadnia organizm uzupełniając niedobory elektrolitów.

Jak zrobić naturalny kwas chlebowy?

Charakterystyczną cechą produkcji kwasu chlebowego jest prostota jego wykonania. Do wykonania napoju potrzebować będziemy:

  • 300 g chleba razowego na naturalnym zakwasie
  • ok. 2,5 l wody
  • pół szklanki cukru
  • 10 g drożdży i ewentualnie jakiś owoc do smaku.

Dobrze, aby chleb powędrował najpierw do piekarnika na kilkanaście minut. W międzyczasie gotujemy wodę, by po chwili zalać nią przygotowany chleb. Oba te składniki mieszamy w dużym pojemniku zostawiając na co najmniej  kilka godzin. Po upływie tego czasu dodajemy mieszaninę drożdży i cukru rozmieszanych w odrobinie wody. I znów odstawiamy na jakiś czas. Pozostaje już tylko przecedzenie roztworu oraz rozlanie go do butelek. Po wykonaniu tej czynności zostawiamy butelki w pozycji leżącej na kilka dni. Po tym czasie nasz trunek można bezpiecznie spożywać przez ok. 3 – 4 tygodnie.

Na koniec

Reasumując, kwas chlebowy to bardzo dobrotliwy napój. Jego właściwości zarówno smakowe jak i zdrowotne, doceniane są przez wielu. Tak niewiele trzeba aby w prosty, domowy sposób wyprodukować napój o tak wyjątkowych walorach. Po co więc kupować napoje, które w dużej mierze składają się z cukru, nie mając przy tym żadnych zdrowotnych właściwości, skoro w prosty sposób można przygotować wartościowy trunek i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem., mając świadomość, że oprócz wyjątkowego smaku, ma on równiez dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie, nie powodując przy tym żadnych nieporzadanych skutków. Kwas chlebowy to zdecydowanie dobry wybór.