Owoce morza z ryżem – tajlandzka inspiracja!

Sposobów na podanie owoców morza z ryżem jest wiele. Królową kuchni na pewno jest ta śródziemnomorska. Bogata w ryby, frutti di mare, świeże warzywa i owoce to tylko podstawa rodzaju kuchni. Jednak nie tylko kuchnia śródziemnomorska zasługuje na uznanie w tej dziedzinie. Kuchnia która szczyci się równie dużym uznaniem w kulinarnym świecie jest kuchnia azjatycka szerokim zakresie. bo kulinaria tego rodzaju to nie tylko kuchnia japońska czy koreańska, ale też wietnamska i tajwańska. Jednak w tym przepisie zostanie przedstawiona opcja typowo tajlandzka, która swoją ostrością i zrównoważeniem smaków zachwyci każdego miłośnika Azji.

Trudność wykonanie: łatwy

Czas wykonania: 35-45 minut

Porcja dla 2-3 osób

Składniki:

  • 250g ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki masłą
  • 300g owoców morza
  • ½ szklanki groszku zielonego (może być mrożony)
  • 1 lub 2 marchewki lub ½ szklanki mrożonej marchewki w kostce
  • kolendra
  • 2 papryczki jalapeno
  • świeża bazylia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 cytryny
  • Pieprz, sól do smaku

W zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać przy gotowaniu ryżu, możemy go wypłukać (będzie bardziej sypki) lub pozostawić bo w takiej formie w jakiej został wsypany do garnka (będzie bardziej kleisty). Zasada gotowania ryżu jest bardzo prosta. Wlewamy tyle wody by zakryła cały ryż plus powinien być dodany dodatkowe mililitry by woda była do centymetra nad jego powierzchnią. Jest to idealny sposób na ugotowanie nie tylko ryżu, ale też kaszy czy wszelkich suchych ziaren (fasola, cieciorka, groch). Dzięki temu nasz ryż nie przypali oraz nie rozgotuje się. Ponadto do ryżu dodajemy kurkumę, sól i pieprz. Można również dodać łyżkę masła do ryżu, który nabiera w ten sposób niesamowitego smaku. Pod koniec gotowania do ryżu możemy dorzucić już zielony groszek i przygotowaną marchewkę. Niezależnie od tego czy warzywa będą wybrane świeże czy mrożone to i tak danie nie straci na smaku. Ryż należy gotować aż do zniknięcia całej wody. Oczywiście w trakcie gotowania możemy dolewać wody gdy stwierdzimy, że nie jest wystarczająco miękki. W ten sposób przepis na owoce morza z ryżem jest już w połowie przygotowany!

W międzyczasie możemy wziąć się za przygotowanie owoców morza. Wystarczy do rondelka dodać masło, które nam pozostało składnikach. Jeśli do gotowania wybraliśmy mrożoną mieszankę owoców morza to gotowanie skorupiaków i małży tutaj zajmie chwilę dłużej. Krewetki małże w formie mrożonej muszą chwilę prażyć się pod przykryciem, gdyż to pozwoli znacznie skrócić czas rozmrażania naszych owoców morza. Gdy nasza mieszanka puści już pierwsze soki to można dodać w tej chwili świeżej bazylii lub kolendry. Oczywiście ważnym jest aby nie przesadzić z solą czy pieprzem. Dobrym patentem jest tutaj dodanie papryczek jalapeno. idealnie podkreśli to smak owoców morza. Moc pod względem ostrości zależy już jednak od nas. Całość gotować do momentu zadowalającej nas miękkości.

Owoce morza z ryżem

można podawać razem bądź osobno. Dobrze smakują spryskane sokiem z połówki cytryny. Do dania można również dodać świeże zioła dla podkreślenia smaku całej potrawy

Smacznego!