Pieczone bataty z boczkiem i sosem czosnkowym

Bataty zdobywają coraz większą popularność w naszej kuchni. Nic dziwnego: są zdrowe, a do tego stanowią bardzo atrakcyjną formę zastąpienia klasycznego ziemniaka. Zwłaszcza dzieci przepadają za pieczonymi batatami. Jak przygotować je w wersji z chrupiącym boczkiem? Najlepiej – razem z sosem czosnkowym!

Pieczone bataty – lista składników

Do pieczonych batatów w wersji z boczkiem przydadzą się:

  • trzy bataty;
  • około dziesięciocentymetrowy pasek boczku;
  • szczypiorek w pęczku.

A do sosu czosnkowego:

  • jeden duży jogurt grecki;
  • dwa lub trzy ząbki czosnku;
  • zioła prowansalskie;
  • sól, pieprz do smaku.

Pieczone bataty z boczkiem – sposób przygotowania

Najpierw bataty solidnie szorujemy do czysta, po czym nakłuwamy nożem. Zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do wysokiej, wąskiej blachy. Następnie zalewamy warzywa ciepłą wodą – mniej więcej do połowy ich wysokości.

Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni C i pieczemy bataty od godziny do półtorej. Długość pieczenia zależy od wielkości batatów – jeśli nie jesteśmy pewni, czy na pewno dobrze się upiekły, możemy skorzystać z tak zwanej metody patyczka. Lekko wbijamy drewniany patyczek w batat i sprawdzamy czy jest już miękki. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia, rozwijamy folię aluminiową. Pomoże to skórce warzyw apetycznie się przyrumienić.

W czasie gdy bataty się pieką, kroimy w drobną kostkę boczek – i przyrumieniamy go na patelni. Gorące bataty wyciągamy z piekarnika i przekrajamy wzdłuż, a potem chwytamy dwa końce palcami, ściągając je. W ten sposób batat tworzy charakterystyczną łódkę. Środek warzywa podsypujemy szczypiorkiem i skrojonym, gorącym i chrupiącym, boczkiem.

Sos czosnkowy do batatów – jak go przyrządzić?

Bataty pysznie smakują z sosem czosnkowym. Warto w tym celu wykonać własny – świeży i pozbawiony konserwantów. Przygotowane ząbki czosnku bardzo dokładnie myjemy i obieramy, po czym drobno siekamy. Wkładamy je do miseczki i zalewamy jogurtem greckim (może być też naturalny). Całość musi być dokładnie zmieszana – dopiero wtedy dodajemy zioła prowansalskie. Możemy oczywiście użyć mieszanki ziół, jednak lepszym pomysłem jest dodanie świeżych listków – bazylii, oregano, majeranku i rozmarynu. Całość doprawiamy solą i gładko zmielonym pieprzem (do smaku). Potem wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany sos wstawiamy do lodówki na co najmniej piętnaście minut. Schłodzony, idealnie nadaje się do polania pieczonych batatów z boczkiem. Smacznego!