Pirosiarczyn potasu w winiarstwie – dezynfekcja i stabilizacja

Pirosiarczyn potasu jest środkiem powszechnie stosowanym w branży spożywczej do stabilizowania i konserwacji win, miodów pitnych, soków oraz przetworów owocowych, a także jako środek do dezynfekcji naczyń i sprzętu winiarskiego. Ma postać białego, krystalicznego proszku, z którego, w kontakcie z płynem, powstaje dwutlenek siarki, hamujący rozwój bakterii i grzybów. Zaletą tego środka jest brak wyrazistego smaku oraz niewielki wpływ na działanie drożdży winiarskich i piwowarskich. Wśród wad wymienić należy obniżenie zawartości witamin w konserwowanych produktach, u niektórych osób może również wywołać reakcje alergiczne.

Stabilizacja moszczu

Pirosiarczyn potasu dodaje się do moszczu w celu zapobieżenia rozwojowi dzikich drożdży, bakterii i drobnoustrojów, co mogłoby mieć negatywny wpływ na smak i klarowność wina. Zalecane dawkowanie wynosi od 5 do 8 g na 100 litrów (w zależności od stanów owoców), choć zawsze najlepiej kierować się rekomendacją producenta. Odmierzoną porcję proszku należy rozprowadzić w niewielkiej ilości moszczu, a następnie wymieszać przygotowaną miksturę z resztą moszczu owocowego. Dobrze odmierzona ilość pirosiarczynu potasu wiąże się niemal natychmiast i już po około 2 godzinach można dodać drożdże winiarskie.

Stabilizacja młodego wina

Kiedy po pierwszym obciągu chcemy zatrzymać dalszą fermentację, należy dodać 6-10 g pirosiarczynu na 100 litrów wina. Dzięki temu zabiegowi możemy zapobiec sytuacji, w której cały cukier zostanie przerobiony na alkohol i wino stanie się zbyt mocne i zbyt wytrawne.

Stabilizacja gotowego wina

Zalecana szczególnie w przypadku win lekkich. Przed rozlaniem do butelek warto przeprowadzić dodatkowe siarkowanie, które ustabilizuje wino mikrobiologicznie i zakonserwuje je. W tym celu należy dodać 6-10 g pirosiarczynu na 100 litrów wina.

Dezynfekcja naczyń i sprzętu winiarskiego

Ze względu na swoje właściwości bakterio i grzybobójcze, pirosiarczyn potasu jest doskonałym środkiem do czyszczenia naczyń i sprzętu winiarskiego. Najlepiej przygotować roztwór wodny o stężeniu około 2-3% (20-30 g na 1 litr wody). Takim roztworem można odkażać większość sprzętów wykorzystywanych w domowej produkcji win, w tym butelki, wężyki oraz korki. W przypadku gąsiorów, należy wlać niewielką ilość roztworu do środka, zwilżając przy tym dokładnie wewnętrzne ścianki, a następnie zamknąc balon i pozostawić na kilka do kilkunastu minut.

Przechowywanie i środki ostrożności

Pirosiarczyn potasu jest środkiem toksycznym w większych ilościach, dlatego należy go przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci. W sytuacji przypadkowego spożycia koniecznie należy udać się do szpitala. W przypadku kontaktu proszku ze skórą zazwyczaj wystarczy przepłukanie wodą. Toksyczne są również opary, dlatego wszelkie zabiegi z użyciem pirosiarczynu potasu, powinny być wykonywane w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

Dodaj komentarz