Przepis na chleb ze słodu jęczmiennego.

Ciemno palony jęczmień słodowy wciąż dodaje ciekawego składnika smakowego chlebowi, ale nie jest tak agresywny, żeby trzeba się było obawiać, że przytłacza jedzenie. To dość podstawowy chleb żytni, ale trochę bardziej interesujący. A kolor też jest inny. Słód jęczmienny do chleba to strzał w dziesiątkę i naprawdę wyjątkowy smak.

Jak przygotować chleb ze słodem jęczmiennym?

Składniki

  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 1/2 łyżeczki drożdży
  • 1 łyżka słodu jęczmiennego w jasnej czekoladzie
  • 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej
  • 1/2 szklanki płatków żytnich
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

W misce miksera stojącego wymieszaj wodę, drożdże, słód jęczmienny, mąkę żytnią, płatki żytnie i cukier. Ubij, aby wszystko połączyć, przykryj miskę folią i odstaw na godzinę. Będzie energicznie bulgotać.

Dodaj mąkę chlebową, sól, jogurt i oliwę z oliwek. Ugniataj za pomocą haka do ciasta, aż ciasto zbierze się wokół haka do ciasta, oczyści boki miski i stanie się elastyczne. Ciasto nadal będzie lepkie.

Skrop trochę większą ilością oliwy z oliwek, aby pokryć wszystkie boki ciasta w misce. Ponownie przykryj miskę folią i odstaw na około 45 minut do podwojenia objętości.

Rozgrzej piekarnik do 175 °C i posyp mąką kukurydzianą dno bochenka o wymiarach 23 cm na 13 cm.

Posyp mąką blat stołu i przenieś ciasto na ladę. Zagnieść trochę ciasto ręcznie, a następnie uformować kłodę, która będzie pasować na długość bochenka i umieścić ją na patelni.

Przykryj bochenek folią i odstaw na około 30 minut, aż wyrośnie tuż nad górną częścią patelni.

Gdy bochenek całkowicie wyrośnie (jeśli delikatnie szturchasz bok ciasta koniuszkiem palca, wgniecenie pozostanie, a nie cofnie się), odetnij wierzch bochenka według uznania i piecz w temperaturze 350 ° F przez 35 do 45 minut, aż ładnie się zrumieni, a bochenek będzie pusty po stuknięciu.

Wyjmij bochenek z patelni i całkowicie ostudź na ruszcie przed pokrojeniem.

 

Dodaj komentarz