Przepis na szybkie spaghetti po kosztach.

Spaghetti w 20 minut?

Kto wiedział, że można zrobić bogaty i pożywny sos do spaghetti w 20 minut? Prosty i aromatyczny, ten szybki domowy sos to sposób na super oszczędne spaghetti i jest doskonały w smaku.

Szybka wersja sosu do spaghetti jest nie tylko niesamowicie pyszna, ale jest również wspaniałym rozwiązaniem obiadowym na szalony dzień w tygodniu, kiedy tylko marzysz o zdrowym, smacznym i sycącym obiedzie na stole.

Bogaty i pożywny, w tym prostym sosie do spaghetti jest kilka kluczowych składników, które pomagają odtworzyć smak tradycyjnego wolnogotowanego sosu. Masz pojęcie, czym one są?

Po pierwsze, pasta pomidorowa! Skoncentrowany smak koncentratu pomidorowego szybko dodaje głębi smaku bez potrzeby stosowania specjalnych składników lub dłuższego czasu gotowania.

Wiem, że otwieranie puszki koncentratu pomidorowego tylko po to, by użyć kilku łyżek stołowych, jest nieco denerwujące, więc pozwól, że zaproponuję Ci dwa rozwiązania:

1) Przełóż łyżką resztę koncentratu pomidorowego do małej torebki strunowej i zamroź do użycia innym razem

Lub:

2) Kup koncentrat pomidorowy w wyciskanych tubkach (coś w rodzaju pasty do zębów!); w dzisiejszych czasach pojawiają się w większości sklepów i rewolucjonizują używanie łyżki.

Drugi kluczowy składnik może trochę zaskoczyć, ale obiecuję, że działa: sos sojowy. Nie potrzebujesz dużo – tylko łyżka stołowa, ale ta odrobina złożoności czyni cuda dla ogólnego smaku tego szybkiego domowego sosu do spaghetti.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny, mielonego indyka lub mielonej wieprzowiny (lub połączenie)
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki grubej, koszernej soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 sos pomidorowy z puszki
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
  • Gorący, gotowany makaron do podania
  • Świeżo starty parmezan do podania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Na dużej 12-calowej patelni z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu podsmaż zmielone mięso, cebulę, czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu, krusząc mięso na małe kawałki podczas gotowania, aż mięso nie będzie już różowe.
Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, bazylią, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez około minutę, aż mieszanina będzie pachniała.
Dodaj sos pomidorowy, brązowy cukier i sos sojowy. Wymieszaj, aby połączyć.
Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 5-10 minut (lub tak długo, jak chcesz / potrzebujesz).
Podawaj na gorącym, gotowanym makaronie.