Przepis na wino agrestowe

Zastanawiasz się jak przygotować wino agrestowe w zaciszu domowym, kiedy posiadasz dodatkowe pomieszczenie takie jak piwnicę lub schowek? Dobrze trafiłeś, pokażę Ci, w jaki sposób możesz przygotować wino z agrestu i poznać jego wyjątkowy i niezwykły aromat i smak. Pamiętaj, że wino od razu po odlaniu nie posiada żadnego bukietu aromatów, dlatego musi odpowiednio długo leżakować. Zazwyczaj jest to czas około dwóch do trzech miesięcy, stąd musisz pamiętać, aby przygotować odpowiednie miejsce dla tego procesu.

Składniki, czyli co będzie Ci potrzebne do wytworzenia wina w domu

Przepis na wino agrestowe nie jest trudny, a ilość składników jest również bardzo mała. Musisz przygotować

  • 5 kilogramów agrestu,
  • trochę ponad pół litra wody
  • około 400 gram cukru.

Jak widać, składników nie ma zbyt wiele, co jest dodatkową zaletą, gdy myślisz o przygotowaniu wina agrestowego w domu.

Przygotowanie wina, czyli co robić, aby zrobić wino agrestowe

Na początek należy umyć cały agrest dokładnie, a następnie odsączyć wodę i wycisnąć moszcz, czyli sok z całego agrestu.

Następnie należy zagotować około 300 mililitrów wody wraz z 200 gramami cukru i zalać nią moszcz. Ubijamy owoce przy pomocy drewnianej łyżki i odstawiamy na około osiem dni do ciemnego miejsca. Przygotowanie wina jest niestety czasochłonne, co wiele osób zniechęca do wykonywania go w zaciszu domowym.

Po upływie ośmiu dni należy dodać pozostałą wodę i cukier, czyli ponownie 300 mililitrów wody i 200 gram cukru i ponownie odstawić tym razem na około półtora miesiąca w ciemne miejsce.

Gdy upłynie powyższy czas można przelewać gotowe wino do butelek, jednak jak wspomnieliśmy na początku, wino w butelkach powinno jeszcze leżakować przez przynajmniej dwa lub trzy tygodnie, aby uzyskało odpowiednie aromaty i było po prostu smaczne.

Podsumowanie

Mam nadzieję, że powyższym przepisem zachęciłem przynajmniej część czytelników do przygotowania własnego wina agrestowego w domu. Pamiętajcie, że przygotowywanie wina i innych wyrobów alkoholowych powinno być przyjemnością, dlatego warto spróbować przygotować własne wino przynajmniej raz, aby poznać różnice między własnoręcznym winem a winem kupionym w sklepie. Należy też pamiętać, że przygotowywanie własnych wyrobów to dodatkowa nauka, a uczyć powinniśmy się całe życie, nawet jeśli ma to być nauka przygotowywania wina. Czas jest długi, dlatego warto zawczasu przygotować butelki na gotowe wino. Przyjemnego przygotowywania wina i przyjemnej degustacji.

Dodaj komentarz