Przepis na wino z kiwi

Oryginalne białe wino z owoców kiwi zachwyca smakiem i aromatem. Jego walory są nieco zbliżone do białego wina z winogron. Egzotyczne i mało spotykane jest warte uwagi. Dowiedz się zatem, jak zrobić wino z kiwi krok po kroku.

Przepis na wino z kiwi:

  • Aby otrzymać 10 litrów wina o zawartości alkoholu na poziomie około 12 % potrzebujesz 7 kilogramów kiwi. Zaopatrz się także w 2,5 kilograma cukru, pożywkę dla drożdży oraz drożdże winiarskie (około 4 gram ). Przygotuj 4.3 litra wody.
  • Owoce obierz i przekrój w poprzek na połówki. Przy pomocy małej łyżeczki wyjmij miąższ. Z miąższu zrób miazgę i zalej połową wody wymieszaną z połową cukru przewidzianego w przepisie.
  • Dodaj drożdże winiarskie i pożywkę dla drożdży.
  • Odstaw wino do fermentacji w ciepłe miejsce, gdzie temperatura nie jest niższa niż 24 stopnie Celsjusza. Odczekaj około dwóch tygodni, aż nastąpi wstępne fermentacja.
  • Po upływie dwóch tygodni odciśnij owoce i przygotuj drugą porcję syropu cukrowego. Wlej ją do balona, w którym trzymasz wino. Odstaw balon w ciepłe, ale nie gorące miejsce.
  • Odczekaj około miesiąca i wówczas złej wino znad osadu. Przelewaj je co jakiś czas, gdy zauważysz osad.

O czym nie wolno zapominać?

Przepis na wino z kiwi może być modyfikowany. W zależności od tego, jakie masz owoce, możesz zwiększać lub zmniejszać ilość wody i cukru. Mocno dojrzałe owoce będą słodsze niż średnio dojrzałe, wówczas możesz zmniejszyć ilość cukru. Pamiętaj, że do produkcji wina domowego nie wolno używać innych drożdży niż winiarskie. Zwykłe drożdże sprawia, że napitek się nie uda i będziesz musiał wszystko wyrzucić. Nie mniej ważna jest pożywka dla drożdży, dzięki której można drożdże rozmnażać. Jeśli nie umiesz ocenić, kiedy wino jest sfermentowane, musisz zobaczyć, czy rurką fermentacyjna jest wypychana przez dwutlenek węgla. Jeśli tak, to znaczy to, że Twoje wino sfermentowało. Miej także na uwadze, że waga owoców do przygotowania 10 litrów wina, tak jak jest to opisane powyżej, to waga owoców ze skórką. Nie musisz dodatkowo ważyć samego miąższu.

Do czego podawać wino z kiwi?

Wino z kiwi ma lekko kwaskowaty smak, ale jeśli dodasz dużo cukru, a do tego owoce będą bardzo dorodne i dojrzałe, może być ono doskonałym winem deserowym. Podasz je do każdego deseru. Szczególnie ciekawie smakuje z sernikami na zimno oraz ciastami czekoladowymi. Możesz je także podawać do przystawek, np. carpaccio z polędwicy lub łososia, a także galaretek warzywno – mięsnych i gęstych zup i bulionów, a także zup zabieganych śmietaną lub jogurtem naturalnym. Wino z kiwi ma doskonały, niemal uniwersalny smak, tak, że skomponujesz je z wieloma potrawami.