Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym

Ryby to bardzo zdrowy i pożywny składnik diety każdego człowieka. Istnieją dziesiątki przepisów i sposobów przyrządzenia ryb dzięki czemu każdy znajdzie przepis idealny dla siebie. I tak możemy wybierać spośród ryb smażonych, pieczonych, gotowanych na parze czy wędzonych. Latem możemy przygotowywać ryby grillowane a wybierając się na zakupy, wrzucić do koszyka ryby gotowe: w zalewie, w różnorodnych przyprawach lub konserwy. Możemy także wybierać spośród ryb już gotowych do spożycia lub rybnych przekąsek i przystawek. Popularne są także rybne zapiekanki.
Jedną z najpopularniejszych ryb przyrządzanych w Polsce jest pstrąg. Pstrągi znajdziemy w każdym markecie i sklepie rybnym. Możemy kupić filety, tuszki (zarówno świeże jak i mrożone) a także pstrągi wędzone na zimno i na gorąco. Mamy więc wiele możliwości i każdy z nas może wybrać taki sposób przyrządzania pstrąga aby jak najbardziej cieszyć się jego smakiem.

Ponadto pstrągi możemy upiec lub dusić i podać z ulubionymi dodatkami. Pstrąg zawiera wiele cennych substancji i wartości odżywczych i można nim zastąpić na przykład mięso drobiowe. Pstrągi cieszą się uznaniem konsumentów i dietetyków z uwagi na liczne wartości odżywcze oraz cenne walory smakowe. Pstrąg (zwłaszcza pstrąg tęczowy) jest uważany za jedną z najwartościowszych i najzdrowszych ryb. Jest rybą słodkowodną a jego mięso uważane jest za jedno z najmniej zanieczyszczonych substancjami chemicznymi. Dlatego warto wybierać pstrągi i jeść je często.
Z tego artykułu dowiedzą się Państwo, w jaki sposób przygotować pysznego pstrąga pieczonego z masłem czosnkowym. Ten przepis jest łatwy do przyrządzenia a same przygotowania nie zabiorą nam zbyt wiele czasu. Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym stanowi idealne połączenie kulinarne i będzie smakował wszystkim gościom.

Składniki

Podane składniki wystarczą do przyrządzenia dwóch porcji ryby. Przygotowujemy zatem

  • dwa wypatroszone pstrągi,
  • cytrynę,
  • pół pęczka pietruszki,
  • szczyptę soli,
  • szczyptę pieprzu,
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła.

Przygotowanie

Pstrągi oczyszczamy, starannie myjemy i osuszamy a następnie nacieramy solą i pieprzem zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.
Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i wkładamy po plasterku-dwóch do środka ryby. Pietruszkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem. Uzyskane w ten sposób masło czosnkowe wkładamy do wnętrza ryby. Ryby odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Następnie przekładamy pstrągi na folię aluminiową po czym szczelnie zawijamy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy pstrągi w tej temperaturze przez 20 minut. Smacznego!