Serowe przygody – ser feta.

Dla miłośników serowych przygód kulinarnych- ser feta i co z niego można zrobić?

Ser feta to jeden z najpopularniejszych serów sałatkowych. Mocno słony w smaku, niezwykle kremowy i rozpływający się w ustach ser znalazł szerokie zastosowanie w kuchni, gdzie stanowi składnik potraw zarówno na zimno, jak i na ciepło. Doskonale pasuje do mięs, zapiekanek, wypieków i past mocno podkreślając ich smak i dodając aromatu.

Dzisiaj przedstawimy Wam jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie sera feta w kuchni. Niezwykła sałatka z brokułem, serem feta i aromatycznym czosnkowym sosem. Doskonała zarówno na imprezę, jak i szybką kolację. Sałatkę można dowolnie urozmaicać ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdzi się jajko na twardo, grillowana pierś z kurczaka, czy pomidorki koktajlowe.

Składniki na sałatkę z brokułem i serem feta.

  • dwa małe brokuły
  • 200 gram sera feta
  • garść pestek słonecznika
  • pięć łyżek stołowych jogurtu naturalnego
  • dwie łyżki stołowe majonezu
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka stołowa soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Z podanego przepisu przygotujemy danie dla czterech osób.

Przygotowanie sałatki.

Z dwóch brokułów oddziel różyczki i podziel je na mniejsze drzewka, powinno wyjść około kilograma. Wrzuć drzewka na sitko i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Ugotuj brokuły do średniej miękkości metodą na parze lub w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Po ugotowaniu przelej brokuł przez sitko i pozostaw do ostygnięcia. W trakcie przygotowywania brokuła rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wysyp wyłuskane ziarna słonecznika i upraż je do momentu osiągnięcia złocistego koloru i aromatycznego zapachu. Pestki również wyłóż do ostygnięcia.

Sos czosnkowy
Do miseczki wrzuć porcję majonezu, jogurtu naturalnego, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oraz sok z cytryny. Dodaj szczyptę świeżo mielonego pieprzu i wymieszaj wszystko razem.
Na dużym półmisku wyłóż różyczki brokuła i polej je obficie sosem czosnkowym, następnie posyp wszystko pokrojonym w średnią kostkę serem feta i prażonymi pestkami słonecznika.