Podstawa to akcesoria.
Muffinki są babeczkami bardzo szybkimi w przygotowaniu pod warunkiem, że do ich przyrządzenia mamy w domu odpowiednie sprzęty. Przed ich pieczeniem więc warto zaopatrzyć się w specjalne formy do tych popularnych babeczek, na rynku dostępne są one w różnych wersjach – mogą być silikonowe lub wykonane z tradycyjnej blachy. którą używa się do produkcji form cukierniczych.
W zależności od modelu, dostępne są również formy na większe lub mniejsze babeczki – takie dosłownie na dwa kęsy. Można kupić formy na 6, 12 lub 24 babeczki, tutaj wybieramy formę dla nas wygodną.
Mało pracy, dużo radości.
Kiedy już zaopatrzymy się w akcesoria do pieczenia i potrzebne produkty, wtedy można przystępować do działania. Same babeczki są naprawdę super szybkie w wykonaniu, wystarczy wolna godzinka i już są przygotowane i upieczone.
Dla rodzin z dziećmi są świetną formą spędzania wspólnego czasu, dzieciaki są bowiem bardzo chętne do pomocy. Jest to dla nich masa radości, a spałaszowanie później wspólnie wykonanych babeczek – bezcenne.
Ekspresowe babeczki nadziewane czekoladą.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml oleju
- 250 ml mleka
- 100 g czekolady deserowej
- papilotki i forma do babeczek.
Wykonanie:
- Formę do babeczek wykładamy papilotkami.
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki – tylko do ich połączenia.
- Przelewamy mokre składniki do miski z suchymi, mieszamy krótko tylko do połączenia się składników.
- Do przygotowanych papilotek nakładamy łyżką ciasto – do każdej po około łyżce.
- Na środek każdej babeczki wkładamy po kostce czekolady.
- Czekoladę przykrywamy dodatkową ilością ciasta tak, aby sięgało ono do 3/4 wysokości każdej babeczki.
- Pieczemy w temp. 180 stopni w trybie góra – dół przez 25 – 30 minut.
- Podawać posypane cukrem pudrem lub polane ulubioną polewą.