Szybkie i proste ciasto z rabarbarem

Jeśli poszukujesz prostego i szybkiego przepisu na pyszne ciasto z rabarbarem, nie mogłeś lepiej trafić! Przedstawię Ci wspaniały przepis na ciasto z rabarbarem, które możesz przygotować szybko i które wyjdzie pyszne!

Składniki do przygotowania ciasta

Aby przygotować ciasto musisz przygotować:

  • około 350 gram mąki przennej,
  • proszek do pieczenia,
  • około pół szklanki oliwy,
  • 5 jajek,
  • około pół szklanki cukru drobnego,
  • od 3 do 5 łodyg rabarbaru.

Należy pamiętać, że jajka należy wyciągnąć z lodówki około godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.

Działamy – przygotowujemy ciasto

Zaczynamy od małej miski, do której przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia – około jedna łyżeczka proszku.

Oddzielamy żółtka od białek i umieszczamy białka w misce, a następnie ubijamy na sztywno. Po około trzech minutach dodajemy cukier ciągle miksując. Następnie należy dodawać po kolei żółtka pojedynczo z przerwami. Nadal miksując należy dodać olej. Po dodaniu ostatniego składnika należy masę miksować przez około minutę.

Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.

Bierzemy formę do pieczenia, smarujemy ją olejem i obsypujemy tartą bułką. Do formy przelewamy ciast, wierzch wykładamy rabarbarem – łodygi obrane i pokrojone na małe kawałki.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 45 minut aż ciasto dobrze się upiecze, a wbity w nie patyczek będzie suchy.

Kiedy tylko ciasto się upiecze należy wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto jeszcze przez około 15 minut. Aby ciasto nie było kwaśne, należy obsypać je cukrem pudrem.

Tak przygotowane ciasto możemy kroić i podawać gościom. Ciasto jest szybkie i pyszne dlatego warto je przygotowywać na każdą okazję. Rabarbar jest o tyle ciekawym składnikiem, że pasuje do wielu innych potraw takich jak kompot czy dżem i kisiel. Polecamy spróbować dodawać go do innych dań.

Podsumowanie

Powyższy przepis może uratować nie jedną imprezę lub spontaniczne odwiedziny rodziny czy znajomych. Pamiętajcie jednak, że jedna blacha może się okazać zbyt małą porcją, aby wszyscy goście się najedli, dlatego polecamy przygotowywać przynajmniej dwie formy na jedno spotkanie. Oczywiście, w przypadku osób nielubiących rabarbaru warto posiadać zabezpieczenie w postaci np. ciastek lub ciasta z innymi składnikami. Ciasteczka oczywiście także polecamy zrobić własnoręcznie, aby móc w pełni kontrolować ich skład.

Dodaj komentarz