Panuje powszechne przekonanie, że przygotowywanie posiłków w domu jest czasochłonne i wiele osób aktywnych zawodowo nie może sobie na to pozwolić. Dlatego też jeśli dużo pracujemy najczęściej idziemy na łatwiznę i wybieramy dania gotowe, popularne fast-foody albo zwyczajne kanapki z pełnymi konserwantów wędlinami. Tymczasem wiele pysznych i zdrowych dań możemy przyrządzić w ciągu maksymalnie pół godziny i ze składników dostępnych w każdej domowej lodówce.
Przygotowane samodzielnie dania są nie tylko zdrowe ale również pożywne i sycące. Do takich właśnie pożywnych i smacznych posiłków należą różnego rodzaju tarty. Powszechnie są kojarzone ze słodkim ciastem spożywanym na deser. Istnieje jednak wiele przepisów na tarty wytrawne, z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. Podany tutaj przepis – tarta z boczkiem i cebulą – to świetny pomysł na każdy domowy, rodzinny posiłek.
Tarta wytrawna jest bardzo łatwa w wykonaniu więc uda się nawet osobom dopiero zaczynającym swoją przygodę z gotowaniem.
To również bardzo dobre rozwiązanie na lunch, rodzinne przyjęcie lub piknik. Tarta z boczkiem i cebulą posmakuje każdemu i jest pełnowartościowym daniem, które urozmaici każdy posiłek.
Składniki
Na ciasto potrzebujemy:
- około półtorej szklanki mąki,
- jajko,
- 200 g masła
- szczyptę soli.
Nadzienie przygotujemy z:
- 250 g wędzonego boczku,
- czterech dużych cebul,
- łyżeczki tymianku,
- łyżki masła,
- opcjonalnie możemy dodać także łyżkę octu balsamicznego.
Do wykonania polewy potrzebujemy 200 g śmietany 18%, jajko, 100 g sera cheddar oraz soli i pieprzu do smaku.
Przygotowanie
Składniki na ciasto łączymy do momentu aż powstanie zwarta kula. Zawijamy w folię aluminiową i na pół godziny umieszczamy w lodówce.
Wędzony boczek kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Boczek podsmażamy na patelni aż się zrumieni i dodajemy cebulę. Następnie na patelnię dodajemy łyżkę masła, łyżkę octu balsamicznego, tymianek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem do momentu aż cebula zmięknie.
Przygotowujemy formę na tartę (średnica 23-25 cm), jej boki i dno oblepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C, wkładamy ciasto i przypiekamy przez kwadrans. Cheddar ścieramy na tarce.
Na podpieczonym cieście układamy cebulę z boczkiem i posypujemy startym cheddarem.
Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajko, mieszamy i doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Polewamy tartę.
Pieczemy około pół godziny (30-40 minut) w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.
Gotową tartę możemy posypać posiekaną pietruszką. Smacznego!