Tarta z cukinią i łososiem

Jeżeli szukasz łatwego przepisu na pyszne danie, pełne wartości odżywczych i pożywne a przy tym chcesz wypróbować coś nowego i odkryć nowe smaki w kuchni – ten przepis jest dla Ciebie!
Tarta z tego przepisu to ciasto, które bez trudu wykona każdy miłośnik dobrego jedzenia. Ponadto tarta jest ciastem bardzo uniwersalnym ponieważ można ją przygotować z dodatkiem różnych składników – zarówno na słodko jak i na słono, bardziej wytrawnie. Do przyrządzenia tarty możemy wykorzystać ulubione składniki a farsz przygotujemy zarówno z mięsa, boczku lub z dodatkiem ryby. Istnieją przepisy na tarty wegetariańskie i wegańskie a także ciasta z dodatkiem warzyw lub owoców (na słodko). Tarta jest zatem posiłkiem, który nigdy się nie znudzi ponieważ możemy przyrządzić go na dziesiątki sposobów. Tartę możemy przygotować zarówno na obiad jak i na kolację ale też podać ją jako przekąskę lub przystawkę albo jako danie główne podczas przyjęć i imprez. W tym przepisie wykorzystamy cukinię i łososia. To idealne połączenie, które zasmakuje każdemu.

Składniki

Na spód tarty będziemy potrzebować

  • 200 g mąki,
  • 115 g masła,
  • cztery łyżki zimnej wody
  • szczyptę soli.

Natomiast do nadzienia potrzebujemy takich składników jak:

  • nieduża cukinia,
  • 125 g wędzonego łososia,
  • trzy duże jajka,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 75 g sera cheddar,
  • pęczek szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • zioła prowansalskie
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie

Przygotowanie tarty zaczynamy od przesiania do dużej miski mąki wraz z dużą szczyptą soli. Masło ścieramy na tarce, wrzucamy do miski i zagniatamy. Wlewamy cztery łyżki zimnej wody i ponownie wyrabiamy. Teraz potrzebna nam będzie forma na tartę (średnica 23 cm), której boki i dno wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy formę z ciastem, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i podpiekamy tartę przez dziesięć minut po czym zdejmujemy obciążenie i papier do pieczenia i pieczemy tartę przez kolejne pięć minut.
Cukinię myjemy i kroimy na cienkie wstążki a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstążki skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy blachę z cukinią do piekarnika i podpiekamy około pięciu minut.
Łososia dzielimy na kawałki, szczypiorek i pietruszkę siekamy, cheddar ścieramy na tarce.
Przygotowujemy dużą miskę: wbijamy do niej jajka, dodajemy śmietanę i całość roztrzepujemy. Dodajemy łososia, szczypiorek, pietruszkę i cheddar. Doprawiamy pieprzem do smaku i mieszamy. Całość przelewamy na podpieczony spód tarty.
Tartę pieczemy przez około pół godziny w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Smacznego!