Wino daktylowe – trunek o leczniczych właściwościach

Daktyle to owoce palmy daktylowej rosnącej w Afryce, Australii, Meksyku oraz Kalifornii. Palmy daktylowe- daktylowce- są jednymi z najwcześniejszej uprawianych przez człowieka roślin, już w czasach prehistorycznych. Współcześnie ich wartości odżywcze doceniają sportowcy i osoby o dużej aktywności fizycznej – daktyle to skarbnica cukrów prostych, które szybko się uwalniają, dając natychmiastowy przypływ energii.

Stężenie cukrów prostych jest znaczące również przy produkcji alkoholu- ten rodzaj cukru fermentuje bardzo szybko, dzięki czemu już po dwóch tygodniach wino jest gotowe do spożycia. W krajach arabskich po dziś dzień produkuje się miód daktylowy używany do słodzenia potraw, owoce te są uważane tam za istny afrodyzjak, określane mianem chleba życia. Co zatem kryje się w tych naturalnych słodkościach?

Oprócz wspomnianych wyżej cukrów prostych, daktyle, są bogate w błonnik, niezbędny przy pełnowartościowej diecie i liczne witaminy, związki mineralne, a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna. Ponadto uzupełniają niedobór glikogenu i potasu w organizmie. Dzięki licznym składnikom mineralnym i błonnikowi, daktyle pomagają zapobiegać miażdżycy, łagodzą także objawy menopauzy i pomogą uporać się z zaparciami.

Podstawowy skład daktyli

  • Białko (2,45 g),
  • Tłuszcz ogółem (0,39 g),
  • Kwasy tłuszczowe nasycone (0,032 g),
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (0,036 g),
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (0,019 g),
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 (0,003 g),
  • Kwasy tłuszczowe omega-6 (0,016 g),
  • Węglowodany (75,03 g).

Przepis na Wino daktylowe

Składniki na 10l wina

  • 1.3 kg daktyli
  • 2.5 kg cukru
  • 10 l wody źródlanej/mineralnej
  • 1 dag kwasku cytrynowego
  • 5 g pożywki dla drożdży
  • 1 opakowanie drożdży winiarskich
  • termometr kuchenny

Przygotowanie:
Daktyle wsypać do sitka, a następnie sparzyć. Cukier (2 kg) rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie (7 l). Wodę po ostygnięciu wlewamy do balonu bądź wiadra. Rozdrabniamy owoce wrzucamy do pojemnika . Dodajemy resztę składników, gdy nastaw osiągnie temperaturę 30 stopni Celsjusza. Całość mieszamy i szczelnie zamykamy. Drugą porcję syropu cukrowego (3 l wody + 0.8 kg cukru), dodajemy po tygodniu. Po około 2-3 tygodniach wrzucamy owoce. Kiedy zauważymy, że fermentacja się skończyła, zlewamy wino znad osadu. Czynność powtarzamy, aż do uzyskania klarownego płynu. Wino daktylowe będzie gotowe po około 2-3 tygodniach. Aby uzyskać mocniejsze wino, należy zwiększyć ilość daktyli dodając dodatkowego kwasku cytrynowego. Powodzenia !