Wino rabarbarowe

Z rabarbaru można przyrządzić trzy rodzaje napitków. Aby zrobić dobre wino rabarbarowe trzeba przede wszystkim wytrącić szkodliwy dla zdrowia kwas szczawiowy. Zrobisz to przy pomocy czystej kredy, czyli węglanu wapnia. Eliminacja kwasu szczawiowego jest konieczna, w innym wypadku cała Twoja praca pójdzie na marne, a wino będzie trujące i nie nada się do picia. Możesz tą czynność przeprowadzić podczas przygotowywania nastawu lub w gotowym winie. Sprawdź, jakie kroki musisz wykonać, aby powstało pyszne wino z rabarbaru.

Sposób pierwszy:

Zaopatrz się w 10 kilogramów rabarbaru i potnij go na około 2 centymetrowe kawałki. Starannie oddziel łodygi. Jeśli masz dobrej jakości rabarbar i jesteś tego pewny, możesz zrobić nastaw z łodygami. Włóż rabarbar do garnka i zalej 5 litrami wody z czystą kredą. Zachowaj następujące proporcje: na 1 kg rabarbaru przypada 1,5 grama kredy. Całość gotuj na małym ogniu. Po ostygnięciu dolej 2 litry wody i wynieś w chłodne miejsce na 3 dni, od czasu do czasu mieszając zawartość. Odciśnij moszcz i dodaj cukier, 25 gram kwasku cytrynowego i 6 gram fosforanu amonowego oraz matkę drożdżową. Fosforan jest niezbędny i stanowi pożywkę dla drożdży. Jeśli chcesz otrzymać wino o mniejszej mocy, cały cukier wsyp od razu. Do otrzymania mocniejszego trunku musisz połowę cukru wsypać do nastawu, zagotować go, a następnie dodać kolejna porcję cukru.

Wino rabarbarowe. Sposób drugi:

Kiedy już zagotujesz rabarbar z kredą, nie odciskają moszczu. Musisz go poddać fermentacji w miazdze. Dodaj pożywkę dla drożdży, pirosiarczan sodowy w ilości 2 g na 10 kg oraz 1 kilogram cukru. Po upływie trzech dni następuje wstępne przefermentowanie. Wówczas odciskamy moszcz nie postępujemy, tak jak w pierwszym przypadku.

Trzeci sposób na wino z rabarbaru:

Jeśli masz rabarbar dobrej jakości, który nie jest zbyt trawiasty, ale soczysty i dorodny, możesz sporządzić nastaw razem z łodygami. Musisz być jednak pewien, co do jakości, ponieważ trawiaste łodygi sprawią, że wino będzie bardzo mocno gorzkie i raczej nie będzie nadawało się do picia. Wino z rabarbaru i łodyg, tuż po przefermentowaniu i ustaniu zlewamy znad osadu.

Do czego podawać rabarbarowe wino?

Trunek ten należy do win półsłodkich o zawartości alkoholu mniej więcej na poziomie 12-13%. Możesz je podawać do deserów i serwować razem z kawą lub lodami. Jeśli dodasz do nastawu trochę czarnej porzeczki lub truskawek, otrzymasz wyborny, niezwykle oryginalny smak, który zachwyci swoją nutą nawet najbardziej wybrednego smakosza win.