Jabłkowe wino ma tę przewagę nad innymi trunkami, że można je robić przez cały rok. Jabłka występują w wielu odmianach, począwszy od bardzo słodkich owoców po lekko kwaskowate i cierpkie. Jabłka są ogólnodostępne w Polsce, dosyć tanie i łatwe w przechowywaniu. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić wino z jabłek, przeczytaj poniższe opisy. Przygotowanie tego pysznego napitku nie jest skomplikowane. A więc, do dzieła!
Przygotowanie:
- Najlepsze wino jabłkowe o zrównoważonym smaku powstanie z lekko kwaskowatych odmian. Możesz kupić następujące odmiany: szare renety, papierówki, jonatan lub antonówki. Jeżeli chcemy uzyskać słodszy smak pomieszajmy różne odmiany.
- Jabłka umyj, i usuń gniazda nasienne oraz pestki.
- Przygotuj tyle cukru, aby na każde 10 kilogramów jabłek przypadało odpowiednio około dwóch kilogramów cukru.
- Przygotuj też matkę drożdżową, niezbędna będzie w tym celu pożywka dla drożdży.
- Nieobrane jabłka bez gniazd nasiennych przeciśnij przez prasę. Możesz to zrobić też przy pomocy sokowirówki lub maszynki do mięsa. Jeśli moszcz jest bardzo gęsty, odstaw go na kilka godzin. Następnie, gdy dojdzie do rozwarstwienia soku i miąższu, ściągnij wężykiem sam sok. Innym sposobem może być wykorzystanie gotowego już wyciśniętego soku z jabłek. Należy jednak zwrócić baczną uwagę, na to, aby sok ten nie miał w sobie żadnych konserwantów i chemicznych dodatków. Musi być to 100 procent soku z jabłek. Jaki, że bardzo trudno dostać taką ilość naturalnego soku w sklepie, lepiej i taniej jest, gdy sami przeciśniemy owoce.
- Następnie przelej sok do sterylnie czystego balonu na wino, wyposażonego w rurkę fermentacyjną. Możesz użyć też specjalnego pojemnika fermentacyjnego. -Do soku w balonie dodaj matkę drożdżową. Zagotuj wodę, przestudź, połącz z cukrem i cały roztwór dolej do soku z drożdżami. Możesz dodać też kwasek cytrynowy, jeśli chcesz uzyskać wino o większej kwasowości. Jednak w wielu przypadkach pominięcie tego etapu nie wpływa w żaden sposób na proces fermentacji, jedynie na smak.
- Odstaw wino w ciepłe miejsce i poczekaj kilka miesięcy aż dojrzeje. Możesz po 3 miesiącach sprawdzić, czy nadaje się ono do picia. Jeśli tak, przelej wino w butelki. Możesz je trzymać w spiżarni, w szafce oraz w piwnicy.
Z czym podawać wino z jabłek?
Jabłkowe wino jest doskonale niemalże do wszystkich dań. Podasz je zarówno do deserów, jak i dań obiadowych, na przykład ryb lub delikatnych gulaszów w białym sosie. Jego cudowny aromat podkreśli wyjątkowość rodzinnych uroczystości, a smak wina będzie towarzyszył Ci podczas zimowych miesięcy.