Wino z jarzębiny

Jarzębinę najlepiej zbierać wówczas, gdy owoce są już mocno dojrzałe. Zrywamy je tuż po pierwszych przymrozkach, ścinając całe baldachy. Miejmy na uwadze, że owoce jarzębiny zawierają trujący kwas parasorbinowy, który powoduje u ludzi dolegliwości ze strony układu trawiennego, takie jak nudności i biegunkę. Po zebraniu owoców trzeba ją odszypułkować i umyć, a następnie osuszyć. Wówczas umieszczamy owoce w zamrażarce na cztery dni. Po tym czasie wyjmujemy ją i parzymy wrzątkiem. Wino z jarzębiny ma niezwykły aromat i lekko cierpki posmak z wyraźną goryczką. Dowiedz się, jak krok po kroku przygotować pyszny trunek z jarzębiny.

Przygotowanie jarzębinowego wina:

  • Rozmroź owoce i lekko naciskaj widelcem, aby je rozdusić. Przełóż do naczynia i zalej trzema litrami wrzątku. Następnie przygotuj syrop cukrowy, na który będzie składać się kilogram cukru i litr wody.
  • Poczekaj aż wszystko wystygnie i dodaj 1 opakowanie kwasu cytrynowego. Dodaj także drożdże winiarskie według instrukcji na opakowaniu oraz połowę opakowania pożywki dla drożdży.
  • Naczynie postaw w ciepłym miejscu, gdzie temperatura oscyluje w granicach 23-26 stopni Celsjusza. Nastaw musi przejść wstępną fermentację. Możesz ten czas nieco wydłużyć, jeśli nie masz dostępu do odpowiednio ciepłego pomieszczenia. Po upływie mniej więcej tygodnia lub dziesięciu dni musisz odcedzić moszcz i odcisnąć owoce. Możesz zrobić to przy pomocy cienkiej tetrowej pieluchy, która idealnie nadaje się do odciskania owoców. Sitko w tym wypadku jest mniej skuteczne i niemożliwe jest, aby solidnie i skutecznie odcisnąć owoce na sicie. Jeśli nie masz czystej ścierki, tylko sito, możesz spróbować dociskać owoce na sicie przy pomocy drewnianej dużej łyżki.
  • Kiedy już masz odcedzony moszcz i odciśnięte owoce jarzębiny, musisz sporządzić drugą porcję syropu cukrowego. W tym celu wymieszaj 1,5 kilograma cukru w 2 litrach wody i wlej do naczynia na winem. Musisz też dodać drugą połowę opakowania pożywki dla drożdży. -Zamknij balon z winem i odstaw go na miesiąc lub dwa w dosyć ciepłe i zacienione miejsce. Doglądają wina co jakiś czas, jeśli zauważysz, że dwutlenek węgla wypycha rurkę fermentacyjną to znaczy, że czas przelać Twoje wino do butelek. Nie jest jeszcze ono zdatne do picia. W szczelnie zamkniętych butelkach musi ono dojrzewać jeszcze około roku. Może się zdarzyć, że nabierze ono pełnego smaku już po upływie 6 – 8 miesięcy. Wiele zależy od tego z jakich owoców przygotowałeś nastaw oraz w jakich warunkach wino fermentowało i dojrzewało. Im cieplej podczas fermentacji, tym lepiej dla Twojego trunku.

Wino z jarzębiny. Z czym podawać?

Doskonałe do słodkich wypieków. Zneutralizuje słodycz ciast i kremów. Rozgrzewające i aromatyczne będzie Ci służyło w zimowych, mroźnych miesiącach.