Domowe wino porzeczkowe ma piękny kolor i wspaniały aromat. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Wino z porzeczek czarnych najlepiej jest robić w pełni sezonu na te owoce. Należy wybierać dojrzałe i dorodne porzeczki. Dzięki temu nasze wino będzie miało głęboki, niepowtarzalny smak. Dowiedz się, jak zrobić wyśmienite wino porzeczkowe krok po kroku. Do wytworzenia wina nie będziesz potrzebował drożdży. Ten przepis jest maksymalnie ułatwiony i łatwy w wykonaniu.
Przygotuj następujące składniki:
- 4 kilogramy czarnych porzeczek
- 2 kilogramy cukru
- 1 kilogram rodzynek
- 5 litrów wody
Wino z porzeczek czarnych – przygotowanie:
- Usuń z porzeczek szypułki i starannie oczyść. Umyj owoce na dużym sicie i rozgnieć przy pomocy widelca lub tłuczka do mięsa.
- Poduszoną porzeczkę umieść w dużym naczyniu. Odczekaj kilka godzin, aż sok dobrze puści.
- Powstały moszcz zasyp w całości przygotowanym cukrem. Dodaj rodzynki. Zanim je jednak dodasz do moszczu, musisz namoczyć je na jeden dzień lub na kilka godzin. Dzięki temu pozbędziesz się gorzkiego posmaku rodzynek i dodatkowo urozmaicisz smak Twojego wina. Do kompozycji możesz dodać też odrobinę innych owoców, na przykład truskawek, jabłek, a nawet kiwi. Otrzymasz wówczas oryginalny i niepowtarzalny bukiet.
- Wlej wodę do naczynia z moszczem i rodzynkami. Odstaw przynajmniej na dziesięć dni w ciepłe miejsce. Twoje wino musi przejść proces fermentacji. Idealna temperatura dla fermentacji to 23-26 stopni Celsjusza.
- Kiedy zobaczysz, że dwutlenek węgla buzuje w naczyniu, to znak, że Twoje wino jest gotowe do przecedzenia. Przecedź zatem wino i rozlej je do czystych sterylnych butelek i zamknij korkiem.
- Odstaw wino przynajmniej na trzy miesiące, żeby nabrało mocy i unikalnego smaku. Możesz je przechowywać w chłodniejszym miejscu.
Co możesz zrobić z winem porzeczkowym?
Wino z porzeczek czarnych jest na ogół winem jednoskładnikowym, ale jak napisane zostało powyżej, możesz dodać odrobinę innych owoców. Wino porzeczkowe nadaje się doskonale do mieszania z innymi winami. Poza tym na bazie Twojego wina sporządzisz też nalewkę porzeczkową.
Z czym podawać wino z porzeczki?
Nadaje się ono do deserów oraz jako dodatek do kawy. Doskonałe na rozgrzewkę po spacerze na siarczystym mrozie, może zapobiec skutkom przeziębienia i przemarznięcia. Jest również odpowiednie do serwowania podczas podwieczorku, a także w trakcie bardziej uroczystych spotkań w gronie rodzinnym i przyjaciół.