Wino z rodzynek

Rodzynki – wstęp, właściwości odżywcze

Rodzynki, to suszone winogrona, które są zaliczane do bakalii. Mogą być spożywane na surowo, ale również służyć jako dodatek do pieczenia, na przykład ciast. Są również bardzo wdzięcznym surowcem wykorzystywanym do produkcji wina, ale niestety ze względu na swoją wysoką cenę, nie każdy może pozwolić sobie na tak liczny zakup tego produktu. Rodzynki wytwarzają dość specyficzne smaki i aromaty w winie. Istnieją trzy odmiany produktu: rodzynki smyrneńskie, koryntki i cybeby. Każda z nich dostarcza inne, różnorodne profile smakowe. Okazuje się również, że rodzynki posiadają wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Są przede wszystkim bogate w potas, który ma ogromny wpływ na ciśnienie krwi i działanie naszych mięśni; żelazo, które pomaga w zwalczaniu zmęczenia; fosfor, który pozytywnie wpływa na stan naszych zębów i pomaga dbać o zdrowe kości; miedź, odpowiedzialną za odporność organizmu i błonnik, który wspomaga pracę jelit. Przepis na wino z rodzynek, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu przedstawię w dalszej części artykułu.

Prosty przepis na wino z rodzynek

Do sporządzenia wina potrzebne będzie nam zaledwie kilka produktów:

  • 1,25kg rodzynek,
  • 1,5kg cukru,
  • drożdże winne,
  • pożywka,
  • 10g kwasku cytrynowego,
  • pirosiarczyn potasu i bentonit.

Należy zacząć od dokładnego umycia balonu i dezynfekcji za pomocą pirosiarczynu potasu, w celu zapobieganiu zepsucia się wina. Następnie rodzinki płuczemy kilkakrotnie gorącą wodą, a po ostygnięciu rozdrabniamy, używając na przykład maszynki do mięsa, czy też po prostu ostrego noża. W litrze wody należy rozpuścić cały cukier. Rozdrobnione wcześniej rodzynki wrzucamy do gąsiora, dodajemy kwasek, a także 8 litrów wody. Wystudzony już syrop należy dolać do balona, a także wcześniej przygotowane drożdże i pożywkę. Naczynie szczelnie zamykamy za pomocą rurki fermentacyjnej. Po upłynięciu 5 tygodni, gdy fermentacja się zakończy, należy wino ściągnąć znad osadu, dodać bentonit do wina, za pomocą którego z łatwością je wyklarujemy. Gotowy produkt można dosłodzić cukrem lub miodem wedle upodobań i smaku.

Podsumowanie

Z pewnością wino z rodzynek przypadnie każdemu smakoszowi do gustu. Jest wyjątkowe z powodu ciekawego i niespotykanego smaku. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym każdy z nas powinien być posiadaczem takiego produktu w swoim domu, które nie tylko wpłynie korzystnie na nasz organizm, ale także poprawi samopoczucie.