Wino z ryżu

Ryżowe wino nie jest tak popularne jak porzeczkowe czy wiśniowe. Jeśli jednak jesteś wielbicielem własnoręcznie przygotowanych trunków i lubisz eksperymentować, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zrobił wino z ryżu. Dowiedz się, jak należy się do tego zabrać i jakie czynności krok po kroku musisz wykonać, aby cieszyć się oryginalnym smakiem wina ryżowego.

Zaopatrz się w niezbędne składniki:

Zanim przystąpisz do pracy, potrzebny Ci będzie:

  • około 1 kilogram ryżu,
  • 2,5 kilogramy cukru,
  • 8 litrów wody,
  • drożdże winiarskie, na przykład Tokay,
  • opakowanie rodzynek
  • oraz przyprawy, takie jak: cynamon, gałka muszkatołowa, tymianek lub mięta.

Do wyrobu wina przyda Ci się też:

  • balon,
  • korek z rurką fermentacyjną,
  • czyste butelki z korkiem,
  • waga,
  • a także pożywka dla drożdży.

Robimy wino z ryżu krok po kroku:

  • Suchy ryż wsyp do balonu, a następnie zalej go ośmioma litrami przegotowanej i ostudzonej wody z cukrem.
  • Do balona wsyp rodzynki oraz dodaj przyprawy.
  • Drożdże przygotuj według instrukcji na opakowaniu i wymieszaj z pożywką, następnie dodaj to do balona. Pożywką dla drożdży może być pirosiarczyn potasu, doskonały do produkcji domowego wina.
  • Zamknij naczynie korkiem z rurką fermentacyjną. Teraz musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać około dwa tygodnie. Balon ustaw w pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi nie mniej niż 24 – 25 stopni Celsjusza.
  • Po dwóch tygodniach zlej wino do innego balonu i odstaw, aby dalej mogło fermentować.

Gdy zauważysz wypychanie rurki fermentacyjnej, to znak, że Twoje wino z ryżu jest gotowe do przelania w butelki.

Co jeszcze można dodać do ryżowego wina?

Do nastawu możesz wrzucić owoce kiwi, wyżej wspomniane rodzynki lub poeksperymentować z innymi owocami. Dzięki różnorodnym dodatkom, Twoje wino nie będzie miało sobie równych, a Ty zaskoczysz gości oryginalnym i mało spotykanym trunkiem.

Z czym podawać wino ryżowe i w jakich warunkach je przechowywać?

Czyste wino ryżowe, jeśli nie dodałeś do niego ma dosyć delikatny smak. Możesz je podawać do deserów, serników na zimno, ryb, oraz delikatnych mięs drobiowych i jagnięciny. Wino ryżowe należy przechowywać w szczelnie zamkniętych butelkach w temperaturze około 17 stopni Celsjusza. Mowa tu oczywiście o winie, które jest już gotowym produktem. Wino z ryżu, które fermentuje, musi być ustawione w cieplejszym miejscu. Każdą butelkę opisz. Możesz także ozdobić szkło i podarować komuś w prezencie własnoręcznie zrobiony napitek. Do butelki możesz dołączyć też dedykację i przewiązać butelkę wstążką. Taki wyjątkowy upominek na pewno sprawi wiele radości obdarowanemu.

Dodaj komentarz