Truskawkowe wino jest pyszne i przepięknie pachnie. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Truskawki w sezonie kosztują niewiele i można z nich zrobić bardzo wiele produktów, do jedzenia i picia na długie jesienno – zimowe wieczory. Zatem, jak zrobić wyśmienite wino z truskawek?
Co będzie Ci potrzebne?
- Zaopatrz się w około 16 – 17 kilogramów truskawek. Powinny być dojrzałe i dorodne. Dzięki temu Twój trunek nie będzie miał sobie równych. Dojrzałe owoce dają słodki smak.
- Musisz kupić około 6 kilogramów cukru.
- Potrzebne będą Co drożdże winiarskie. Nie możesz stosować innego rodzaju drożdży, bo wino nie będzie fermentowało jak należy. Istnieją także przepisy na wino bez użycia drożdży, ale w tym przypadku chodzi o wytworzenie prawdziwego napoju alkoholowego.
- Nie zapomnij o pożywce.
- Potrzebujesz także akcesoriów w postaci gąsiora, rurki fermentacyjnej, korka do butli i wężyka do zlewania wina oraz szklanych butelek zaopatrzonymi w korki.
Robimy wino z truskawek krok po kroku:
- Truskawki dokładnie obierz z szypułek, wyrzuć nadgniłe lub psujące się owoce. Umyj je i odsącz przy pomocy dużego sita.
- Owoce możesz podnieść lub zmielić. Nie używaj natomiast blendera, ponieważ rozdusisz przy okazji pestki, co bardzo niekorzystnie wpływa na smak wina. Stanie się ono gorzkie i niesmaczne.
- Rozdrobnione truskawki wsyp do pojemnika fermentacyjnego. Po jakimś czasie odfiltruj owoce a wino przelej do gąsiora.
- Przygotuj syrop cukrowy, który dodasz równocześnie z kwaskiem cytrynowym. Jeśli zapomnisz o dodaniu kwasku wino nie będzie prawie w ogóle kwaskowate oraz straci piękny czerwony kolor i będzie mętne. Aby przygotować syrop cukrowy należy rozpuścić w czterech litrach gorącej wody, 3 kilogramy cukru i odstawić do przestudzenia.
- Następnie przyszykuj drożdże według informacji na opakowaniu i po 3 do 5 dniach wlej razem z syropem cukrowym i kwaskiem cytrynowym do moszczu.
- Wszystko starannie wymieszaj i nastaw. W dalszej kolejności musisz zamknąć pojemnik z rurką fermentacyjną.
- Po kilku tygodniach gdy zauważysz, jak dwutlenek węgla wypycha rurkę fermentacyjną, Twoje wino z truskawek jest gotowe do tego, abyś je przelał do butelek. Kiedy to zrobisz, daj jeszcze poleżakować Twojemu napitkowi i odstaw zakorkowane butelki do pomieszczenia, gdzie temperatura nie przekracza 20 stopni Celsjusza.
Z czym podawać wino truskawkowe?
Jest doskonale do lekko kwaskowatych kruszonek, jabłeczników oraz innych niezbyt słodkich deserów. Doskonale rozgrzewa. Kieliszek takiego wina tuż po spacerze na siarczystymi mrozie zapobiegnie przeziębieniu i grypie.