Produkcja wina żytowego w domowych warunkach nie jest kłopotliwa. Wino to nie wymaga pozyskiwania moszczu i jest łatwe w przygotowaniu. Dowiedz się, jak zrobić wino z żyta i jak je przechowywać:
Pierwszy etap produkcji:
Ziarno oczyszczamy starannie z zanieczyszczeń i chwastów. Następnie przepłukujemy je zimną wodą i dokładnie odsączamy na dużym sicie. Można tę czynność wykonać kilkukrotnie, aby mieć pewność, że zostało ono dobrze wyczyszczone. Kolejnym krokiem jest umieszczenie ziarna w dużym, przynajmniej piętnastolitrowym balonie. W dwóch litrach przegotowanej wody rozpuszczamy około 60 gram kwasu cytrynowego i zalewamy ziarno. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych drobnoustrojów i bakterii. Do ziarna możemy dorzucić też trochę rodzynek. Nadadzą one naszemu trunkowi wyrafinowania i lekko orzechowego posmaku. Rodzynki także powinny być czyste i przepłukane w zimnej wodzie, a następnie namoczone w 1 litrze przegotowanej chłodnej wody. Rodzynki dodajemy razem z wodą, w której były moczone.
Wino z żyta. Etap drugi.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie roztworu cukrowego. Aby uzyskać taką miksturę, nalewamy 5 litrów wody i rozpuszczamy w niej ⅔ przewidzianej porcji cukru, w zależności od mocy trunku, jaką chcemy uzyskać. Do tego roztworu dodajemy również matkę drożdżową, może być nią Tokay lub Bingen i 3 gramy fosforanu amonowego. Powstały płyn wlewamy do balona z ziarnem. Balon szczelnie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Pojemnik z roztworem wynosimy do pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 25 stopni Celsjusza. Latem możemy ustawić Bałon w chłodniejszym garażu lub piwnicy, pamiętając równocześnie, aby temperatura nie była niższa niż 20 stopni Celsjusza.
Etap trzeci:
Po czterech dniach dodajemy resztę wody i 1 gram fosforanu amonowego. Po miesiącu przelewamy wino do wysiarkowanego balonu, a kiedy już sfermentuje całkowicie, po raz kolejny przelewamy go do jeszcze silniej zsiarkiwanego naczynia. Nasze wino dojrzewa około roku. Po tym czasie jest zdatne do picia.
Przechowywanie:
Wino z żyta trzymamy w balonie, w temperaturze około 20 stopni Celsjusza. Jego wyjątkowy smak podkreślają dania z jagnięciny oraz drobiu, a także gęste zupy kremy. Jeśli do naszego roztworu dodaliśmy dużo rodzynek, będzie ono doskonałym winem deserowym. Można je podawać do lodów, sernika, ciasta drożdżowego, tortów oraz marcepana. Wino żytnie zaostrza apetyt i przyjemnie pachnie. Będzie także odpowiednie do serwowania w trakcie podwieczorku, do kruchych ciastek i kawy z mlekiem.