Wino śliwkowe jest w Polsce ogromnie popularne. Dzięki temu, że owoce te rosną w naszym klimacie, a śliwa nie jest wymagającym drzewem i do tego charakteryzuje się dużą odpornością na mróz, śliwki są ogólnodostępne i tanie. Jeśli masz dużo śliwek i nie do końca wiesz, co można z nich zrobić, możesz wypróbować sprawdzony przepis na wino. Jak przygotować wino ze śliwek, a także w jaki sposób je przechowywać i z czym podawać?
Robimy śliwkowe wino:
Owoce myjemy i pozbywamy się pestek. Przy pomocy noża lub rąk dzielimy śliwki na małe kawałki. Do garnka wlewamy 5 litrów wody i dodajemy 3 kilogramy cukru. Powstały w ten sposób syrop musimy wlać do pojemnika z fermentującym i owocami, które wcześniej zostały już rozdrobnione. Dodajemy do pektoenzym, dokładnie mieszamy. Odstawiamy naszą miksturę na około 2 godziny. Po upływie tego czasu dolewamy 5 litrów zimnej wody, wrzucamy drożdże winiarskie oraz pożywkę. Pojemnik zamykamy. Po około tygodniu ponownie dodajemy cukier. Na cztery litry wody przypada odpowiednio 3 kilogramy cukru. Wówczas musimy uzbroić się jeszcze w cierpliwość i odstawić nasze domowe wino na kolejny miesiąc. Ostatnim etapem jest pozbycie się z nastawu owoców i przelanie wina w butelki lub ustawienie go w pojemniku z wężykiem.
Z czym podawać wino ze śliwek?
Śliwkowe wino będzie doskonale na deser. Można je też podawać z mało słodkimi wypiekami oraz bułeczkami drożdżowymi.
A może japońskie wino śliwkowe?
Nazywa się ono umeshu, ale co najdziwniejsze nie należy do kategorii win, ani nie jest produkowane ze śliwek. Skąd więc taka nazwa? Trunek ten produkowany jest z ume, japońskiej moreli, która błędnie nazywana jest śliwką. Jej smak i aromat są bardzo podobne do naszej rodzimej śliwki. Japoński napitek mylony z winem, jest w rzeczywistości likierem. Umeshu zawiera bardzo dużo cukru, jest pysznym i sycącym trunkiem, który należy pić mocno schłodzony. Jest doskonały, jako deser, podobnie jak domowe polskie wino śliwkowe. Mocno owocowy smak twego japońskiego likieru jest doskonały do lodów waniliowych z bakaliami, mało słodkich ciast oraz wypieków z orzechami. Umeshu może stanowić oryginalny napitek na uroczystości rodzinnej lub wystawnym przyjęciu.
Wino śliwkowe na trawienie:
Niektórzy zalecają kieliszek wina śliwkowego na lepsze trawienie, inni zaś twierdzą, że doskonale zaostrza ono apetyt. Ma ponadto właściwości rozgrzewające, co warte jest docenienia szczególnie podczas mroźnych zim. Jego walory smakowe doceniają miłośnicy domowych napitków i koneserzy rodzimych wyrobów alkoholowych.