Wino ze starych owoców i kompotów

Wino ze starych owoców i kompotów, które zalegają nam w lodówce, piwnicy czy w spiżarni to idealny sposób na wykorzystanie ich. Dlatego jeśli od jakiegoś czasu zastanawiamy się nad tym co zrobić z przetworami, które są na granicy daty przydatności do spożycia, to warto przeznaczyć je na wino! Wino to jeden z najstarszych, o ile nie najstarszych, trunków na świecie. Idealnie pasuje do wielu okazji jako “napój” do wznoszenia toastów czy przerywnik w rozmowie z przyjaciółką lub przyjacielem. Ponadto wykorzystując stare owoce nie marnujemy żywności, co znacznie wpływa na ekologię. W zależności od tego jaki chcemy uzyskać smak, możemy wybrać owoce leśne, truskawki, jagody czy maliny na podstawową bazę. Jeśli np. chcemy otrzymać tropikalne wino to do zrobienia jego możemy wykorzystać zalegające nam np. słodkie pomarańcze i mandarynki. W tym przepisie jednak zostaną przedstawione proporcje dla przepisu z owoców leśnych.

Trudność wykonania: łatwy

Typ wina: półsłodkie/słodkie

Docelowa ilość: do kilkunastu litrów

Czas wykonania: kilka tygodni

Składniki:

  • 1 litr soku z malin domowej roboty (wraz z owocami)
  • 1 litr owoców leśnych z domowych przetworów typu kompot
  • 1kg cukru

Proporcje:

  • 1kg cukru na 2 litry wody
  • 2l owoców z sokiem na 4 litry wody

W zależności od tego ile chcemy uzyskać wina, warto zastanowić się nad proporcjami. W przepisie tym podane zostały podstawowe proporcje, które można dowolnie modyfikować pod względem zawartości cukru , owoców czy wody. Główna zasada, którą trzeba się kierować przy proporcjach jest moc procentowa wina, jaką chcemy uzyskać na sam koniec produkcji.

Pierwsze kroki jakie powinniśmy podjąć to naszykowanie takich elementów jak rurka fermentacyjna z korkiem, szklany balon (np. kilkunastolitrowy). Pierwszy krok, który już podjęliśmy to naszykowanie owoców, które już puściły sok. Dzięki temu, że wykorzystamy stare owoce i kompoty, które od jakiegoś czasu proszą się o zużycie. Gdy już wszystkie słoiki zostały zniesione do docelowego miejsca, można przygotować odpowiednio szeroki lejek, który pomoże nam w przelaniu zawartości słoików do balona. Im więcej owoców dodamy do balonu, tym mocniejszy smak będzie nas miał wyrób.

Po dodaniu wszystkich owoców, które mieliśmy odłożone do wina, należy naszykować mieszankę wody z cukrem. Proporcje są niezwykle proste do przeliczenia. Na 4-5 litrów wody wystarczy dodać 1kg cukru. Im więcej cukru dodamy do tych proporcji, tym słodsze wino uzyskamy na sam koniec produkcji. Zazwyczaj balony mają od kilku do kilkunastu litrów pojemności. Po zalaniu mieszanki owoców i kompotów wodą z cukrem, należy balon lub balony odstawić do chłodniejszego pomieszczenia, w którym wino ze starych owoców i kompotów będzie mogło w spokoju “pracować”. Intensywne bąbelkowanie świadczy o aktywnym procesie fermentacji. Im dłużej wino będzie fermentowało, tym mniej tych pęcherzyków powietrza będzie się wydzielać.

Po kilku miesiącach wino osiągnie wiek, w którym określa się je jako “młode”. Im starsze, tym bardziej dojrzały będzie nasz trunek.

Smacznego!