Wszystko, co musisz wiedzieć o szkoleniu sommelierskim

Coraz więcej restauracji, oprócz standardowego menu, posiada kartę win. Niestety, mimo że wino nierozerwalnie wiąże się z jedzeniem, wciąż jest traktowane po macoszemu. Nie tylko przez kelnerów, ale także przez klientów, którym często brakuje wiedzy. Bardzo powszechnym widokiem w wielu lokalach są kurzące się na półkach, na wpół opróżnione butelki różnego rodzaju win. Z tego powodu restauratorzy narzekają na straty, ale prawda jest taka, że sprzedaż jednej tylko butelki wina gwarantuje do pięciu razy większy zysk niż wydanie jednego posiłku z kuchni. Być może taki argument przekona właścicieli lokali, że szkolenia sommelierskie zapewni sukces restauracji.

Kim jest sommelier?

Słowo sommelier ma swój rodowód w języku francuskim, gdzie pierwotnie oznaczało urzędnika sądowego odpowiedzialnego za transport zaopatrzenia.

Dzisiaj sommelier to po prostu doświadczony winiarz, który z reguły pracuje w restauracji, specjalizuje się nie tylko w samym winie, ale także w dobieraniu potraw i serwisie wina. Tak naprawdę każdy może rozpocząć przygodę z sommelierstwem i rozwinąć swoją pasję i zamiłowanie do wina. Jednym z głównych zadań sommeliera jest wymyślenie odpowiedniej propozycji wina dla wielu różnych preferencji smakowych. Dobrze wyszkolony winiarz będzie w stanie zapewnić szereg różnych opcji, w oparciu o dogłębną wiedzę na temat regionów winiarskich, terroir i odmian winorośli. Sommelier zatrudniony w renomowanej restauracji jest odpowiedzialny za:

  • opracowanie karty win,

  • serwis wina,

  • szkolenie innych pracowników lokalu,

Czasami zdarza się tak, że osoba zatrudniona na stanowisku sommeliera jest także odpowiedzialna za nadzór nad całym asortymentem alkoholi, w tym piwa i wódek.

Na czym polegają szkolenia sommelierskie?

Ideą szkoleń sommelierskich jest zapoznanie kelnerów i przybliżenie im podstawowej wiedzy o winach, a także stopniowy rozwój umiejętności i pogłębianie zdobytej wiedzy w kolejnych cyklach warsztatów. W dzisiejszych czasach praca kelnera nie polega już tylko na donoszeniu zamówionych posiłków do stolika. Od tego zawodu wymaga się coraz więcej. Dobry kelner posiada rozległą wiedzę na temat serwowanych potraw, ma opanowane menu i potrafi doradzić jakie wino będzie odpowiednie do mięs, serów, makaronów czy deserów. W zawodzie kelnera istotną kwestią jest również podnoszenie kwalifikacji, dlatego szkolenia sommelierskie są niezwykle ważne.

Kurs sommelierski jest podzielony na etapy. Pierwszy poziom to podstawowe szkolenie z wiedzy o winie. Po zaliczeniu kursu uczestnik jest w stanie rozpoznać najważniejsze style, rodzaje i szczepy wina, a także potrafi zrozumieć podstawowe różnice w sposobie produkcji różnego rodzaju win. Nieodłącznym elementem każdego szkolenia sommelierskiego jest oczywiście degustacja, a także poznanie sekretów idealnego łączenia wina z jedzeniem.

Kto może wziąć udział w szkoleniu sommelierskim?

Każdy, kogo pasjonuje wino może wziąć udział w warsztatach sommelierskich. Natomiast największą grupę docelową stanowią osoby, które chcą rozpocząć karierę w branży winiarskiej, kelnerzy, restauratorzy, sprzedawcy. Oczywiście temat wina i wiedza na temat powstawania tego trunku to nie jedyne umiejętności, jakie nabywa się w trakcie trwania warsztatów.

Czego można się nauczyć na szkoleniu sommelierskim?

Większość osób nie raz widziała sceny w programach kulinarnych, kiedy sommelier po spróbowaniu odrobimy wina potrafił wskazać region świata, z którego pochodzi, szczep winorośli, a także rocznik. Choć brzmi to jak coś nieprawdopodobnego, to najlepsi znawcy wina rzeczywiście posiadają takie umiejętności. Szkolenie sommelierskie pozwala zdobyć widzę na temat tego, że np. Sauvignon Blanc z Burgundii będzie miało całkowicie inne nuty smakowe i zapachowe niż ten sam szczep, który był uprawiany w Nowej Zelandii. Do kolejnej umiejętności sommeliera należy rozpoznawanie roczników. Nie jest to łatwe, ale doświadczenie i śledzenie trendów w branży winiarskiej na pewno bardzo pomaga.