Zapiekanka z kurczakiem i mozarellą

Zapiekanka to jedno z tych dań, które jest proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem jest bardzo pyszne i smakuje większości osób. Poniżej przedstawiamy wspaniały przepis na zapiekankę z kurczakiem i mozzarellą, która zachwyci niejedno podniebienie. Danie to jest także dobre na wszelkie codzienne obiady rodzinne.

To, co najważniejsze, czyli potrzebne składniki

Zacznijmy od przygotowania składników potrzebnych do przygotowania naszego dania. Będą potrzebne

  • szczypta bazylii, soli oraz pieprzu,
  • dwie szklanki makaronu świderki,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • szklanka śmietany 18%,
  • pierś z kurczaka,
  • mozzarella,
  • dwa jaja,
  • cztery ząbki czosnku,
  • dwie łyżki oliwy,
  • około dziesięciu dekagramów żółtego sera,
  • trochę świeżej bazylii,
  • pół szklanki czarnych oliwek,
  • połowa pora.

Tak przygotowani możemy zaczynać przygotowania naszej zapiekanki.

Przygotowanie zapiekanki

Do przecieru pomidorowego dodajemy suszoną bazylię, następnie kroimy czosnek w plasterki dodajemy do przecieru.

Całą pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy makaron, który następnie odcedzamy. Przygotowujemy formę do pieczenia. Na początku smarujemy ją masłem i układamy jedną warstwę ugotowanego makaronu.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kurczaka w sosie pomidorowym. Przygotowujemy kurczaka, por oraz oliwki. Na oliwie smażymy kurczaka, w czasie smażenia dodajemy pokrojonego pora oraz oliwki. Tak przygotowanego kurczaka dodajemy do sosu pomidorowego.

Następnie, kurczaka w sosie pomidorowym dodajemy na wyłożony w formie makaron. Na to wszystko dodajemy plastry mozzarelli i świeżą bazylię lekko porwaną. Na samą górę dodajemy jedną warstwę makaronu i zalewamy rozbitymi jajami ze śmietaną. Możemy także posypać wierzch żółtym serem.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni i pieczemy zapiekankę przez około 40 minut, aż ser się zarumieni.

Podsumowanie

Zapiekanka to danie, które jest proste oraz szybkie w przygotowaniu. Warto znać kilka wersji tego dania, aby za każdym razem móc zaskoczyć gości inną potrawą na bazie tej samej receptury i sposobu przyrządzania. Gotowanie może być przyjemnością, kiedy gotujemy dla najbliższych oraz dla siebie. Warto eksperymentować, aby poznawać nowe smaki, dlatego polecamy powyższy przepis przerabiać wedle własnego uznania na przykład zmieniając przyprawy lub ilość dodatków. Eksperymentuj, baw się, szukaj nowości, wtedy gotowanie będzie przyjemnością, a nie smutnym, codziennym obowiązkiem.